1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Energiamarkkina järkkyy, Fortum ottaa takkiin – "Sähköntuotannon kannattavuus kriisissä"

Fortum kirjaa 185 miljoonaa euroa arvonalennuksia ja varauksia. Sähkön halpa tukkuhinta on vähentänyt lauhdevoiman kysyntää ja nyt voimaloita suljetaan nopealla tahdilla.

Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä. Kuva: Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum kirjaa nettotulokseensa kymmenien miljoonien arvonalennukset. Hiililauhdevoimalla ei ole kysyntää pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla tukkuhintojen laskettua.

Fortumin osake oli muutenkin mollivoittoisessa Helsingin pörssissä keskiviikkona noin 3,5 prosentin pudotuksessa.

Fortumilla on ollut varaus purkaa Inkoon voimalaitos, ja nyt yhtiö on päättänyt ryhtyä purkutöihin. Lisäksi Fortum kirjaa arvonalentumistappiota Meri-Porin voimalaitoksesta. Varauksista ja arvonalentumisista kertyy kertaluontoisesti 110 miljoonan euron pituinen miinus loka-joulukuun tulokseen. Se sisältää myös lisäalaskirjauksen Ruotsin Oskarshamnin ydinreaktorien sulkemisesta.

Tämän päälle Fortum ottaa takkiin sähköntuotantoa suojaavista johdannaisista. Niiden käypä arvo on alentunut 75 miljoonaa euroa.

Energiayhtiöiden yhteisjärjestö Energiateollisuus kommentoi keskiviikkona hyvin voimakkain sanoin markkinasähkön halpenemisen vaikutuksia.

– Sähköntuotannon kannattavuus on nyt kriisissä, lisäksi tuotantotehomme on riittämätön ja järjestelmän säätökykymme heikko, sanoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

– Meillä on jopa todellinen riski siinä, että sähköjärjestelmämme romahtaa.

Energiateollisuuden mukaan markkinasähkö on ollut nykyistä halvempaa edellisen kerran 2004.

Suomen oma sähköntuotantovalmius on pienentynyt viime vuodesta noin 900 megawatilla. Syynä on, että varavoimana käytettyjä hiilivoimaloita on suljettu.

Teollisuus käyttää karkeasti puolet sähköstä Suomessa. Muu kulutus, kuten asuminen ja palvelut, käyttää toisen puolen. Sähkö on riittänyt ongelmitta tammikuun paukkupakkasillakin, mutta toisaalta teollisuus ei käy tällä haavaa täysteholla.

Oma tuotanto kattoi viime vuonna 80 prosenttia sähkönkulutuksesta, eli viidesosa tuotiin Suomen ulkopuolelta. Tuontisähköstä suurin osa virtasi Ruotsista.