Koe uusi yle.fi

Rahaa lainannut törkeän kiskonnan kohteena – syyttäjän mukaan vuosikorko 200 prosenttia

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään useita päiviä rikosjuttua, jossa rahaa lainannut mies joutui muun muassa kiskonnan kohteeksi. Syytettyinä on neljä miestä. Syytekohtina ovat muun muassa törkeä kiskonta ja avunanto törkeään kiskontaan.

Kotimaa
Oulun käräjäoikeuden ja syyttäjänviraston ulko-ovi hivenen avoinna.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona rikosjuttu, jossa syytekohtina on törkeä kiskonta, avunanto törkeään kiskontaan, kiskonta ja rahanpesu. Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn 13 istuntopäivää.

Kaikki rikokset ovat syyttäjän mukaan kohdistuneet yhteen henkilöön.

Törkeästä kiskonnasta on syytteessä mies, joka rikoksen tapahtuma-aikaan oli ehdonalaisen vapauden koeajalla. Syyttäjä vaatii hänelle noin kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja aiemman rikollisuuden vuoksi rangaistuksen koventamista.

Toista miestä syytetään avunannosta törkeään kiskontaan ja kiskontaan. Hänelle syyttäjä vaatii 1,5 tai kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja kolmannelle miehelle yli vuoden ehdotonta vankeutta avunannosta törkeään kiskontaan. Neljättä miestä syytetään rahanpesusta ja hänelle syyttäjä vaatii lyhyttä ehdotonta vankeusrangaistusta.

Huikea vuosikorko

Rikosjutussa on syyttäjän mukaan kyse siitä, että törkeästä kiskonnasta syytteessä oleva mies lainasi reilun kahden vuoden aikana toiselle miehelle yhteensä 75 000 euroa. Velka jäi maksamatta, jolloin summalle lisättiin korkoa 20 prosenttia ja velka nousi 90 000 euroon. Velkaa ottanut maksoi korkoa kaikkiaan 169 100 euroa, jolloin vuosikoroksi muodostui yli 200 prosenttia.

Esitutkinnassa mies on myöntänyt perineensä yleensä 20 prosentin kuukausikorkoa.

Avunannosta törkeään kiskontaan syytetyt miehet ottivat syyttäjän mukaan velan lyhennyksen rahoja vastaa. Toinen miehistä on lisäksi lainannut velkaa ottaneelle miehelle rahaa auton ostoa varten. Mies on myöntänyt rahan lainaamisen.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että kaikki kolme on tuomittava yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 169 100 euroa.

Rahanpesusta syytteessä oleva mies ei ole esitutkinnassa ottanut kantaa tapahtumiin.