Halla-aho: Kaasusumuttimien hankkimista helpotettava

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ehdottaa, että lupa kaasusumuttimeen myönnettäisiin lähtökohtaisesti, ellei mitään hakijan henkilöön liittyvää estettä ole.

Kotimaa
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.Yle

Euroopan parlamentin jäsenen Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä kaasusumuttimien hankkimista tulisi helpottaa. Halla-ahon mielestä turvallisuustilanne on Suomessa muuttunut, eikä poliisi pysty takaamaan kaikkien ihmisten turvallisuutta kadulla.

"On sietämätöntä, jos osa väestöstä, etenkin nuoret naiset, joutuvat ahdistelijalaumojen pelossa rajoittamaan omaa liikkumistaan. Tässä tilanteessa on tarpeellista keskustella siitä, miten parannetaan kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään vaaratilanteissa", Halla-aho kirjoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän nostaa esiin esimerkiksiuudenvuoden yön tapahtumat, joista Helsingin poliisin on saanut yhteensä 15 ilmoitusta seksuaalirikoksista. Epäiltynä on muun muassa turvapaikanhakijoita.

Poliisi itsekin myöntää sen, että poliisi ei pysty tällä hetkellä käytännön tasolla takaamaan kaikkien ihmisten turvallisuutta kadulla

Jussi Halla-aho

– Julkisessa keskustelussa korostetaan usein, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaaminen kuuluu poliisille niin kuin tietysti periaatteessa asia onkin, mutta toisaalta poliisi itsekin myöntää sen, että poliisi ei pysty tällä hetkellä käytännön tasolla takaamaan kaikkien ihmisten turvallisuutta kadulla, Halla-aho perustelee ehdotustaan Ylen haastattelussa.

Halla-ahon mielestä kaasusumuttimet ovat hyviä itsepuolustusvälineitä, koska ne eivät aiheuta pysyviä vammoja eikä niillä pysty tappamaan.

Lupa voidaan myöntää itsepuolustusperusteilla

Tällä hetkellä lupa kaasusumuttimeen voidaan myöntää itsepuolustusperusteilla.

– Käytäntö on sellainen, että tavallisen kansalaisen on erittäin vaikea saada niihin lupaa, ellei hän ole jo joutunut hyökkäyksen kohteeksi tai ellei hän ole esimerkiksi sellaisessa asemassa, että voidaan ajatella, että häneen kohdistuva riski on tavanomaista suurempi, Halla-aho sanoo.

Halla-aho muuttaisi kaasusumuttimien lupakäytäntöä siten, että lupa myönnettäisiin lähtökohtaisesti, ellei ole mitään henkilöön liittyvää estettä. Hän ei usko, että kaasusumuttimien aiheeton käyttö lisääntyisi merkittävästi.

– Luulen kyllä, että tavallisten ihmisten kynnys ylipäätään syyllistyä aiheettomiin väkivallantekoihin on aika korkea.

Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Kauko Aaltomaa torjuu Halla-ahon ehdotuksen.