1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. iho

Kosmetologin vinkit pakkasille: Vaseliini ja partavesi pois

Paukkupakkasilla keho suojataan kylmää vastaan runsain vaattein, mutta kasvojen iho jää usein paljaaksi. Kovat lämpötilaerot, kuiva sisäilma ja pakkasviima laittavat ihon kovalle rasitukselle. Vanhat, hyväksi ajatellut tavat, kuten vaseliinin sipaisu tai kasvojen aamuinen vesipesu tekevätkin hallaa iholle.

Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Ihon kosteudesta huolehtimiseen ja suojaamiseen talvella löytyy monenlaisia vinkkejä, mutta myös huonoja rutiineja.

– Vaseliinivoiteet jätetään nyt pois. Se jää ihon pintaan eikä imeydy, se ei ole hyväksi. Myös aamuinen vesipesu, eli unihiekan peseminen, jätettäis pois. Vettä käytetään talvella sisäisesti, sanoo kemiläinen kosmetologi Eija Karjula.

– Ja miehet, jättäkää nyt partavesi pois, hän lisää.

Ihoa saa kuoria talvellakin

Karjula suosittelee kuivalle iholle ja rohtuneille huulille öljyjä sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi jojoba- tai karitevoita sisältävät valmisteet imeytyvät ihoon ja täten estävät liian kosteuden haihtumisen iholta. Kosteuttavia ja niin sanottuja paksuja rasvoja hän suosittelee laitettavan iltaisin, jotta ne ehtivät imeytyä.

Rasvaamisen lisäksi myös kuorinta tekee iholle hyvää. Karjulan mukaan ihon voi kuoria talvellakin kerran viikossa.

– Kuorinnan jälkeen voi laittaa ihotyylilleen sopivan kasvonaamion, käyttää kosteuttavaa tehoseerumia ja paksua kosteusvoidetta.

Miehenkin kasvot vaativat hoitoa

Miehille erilaisten rasvojen käyttäminen voi tuntua turhamaiselta, mutta Karjula kannustaa miehiäkin tutustumaan heille tehtyihin tuotteisiin.

– Miehet rääkkäävät ihoa todella paljon. Pesevät vedellä, ajavat partaa ja käyttävät partavettä, Karjula sanoo.

– Miehille on sopivia hoitotuotteita, esimerkiksi huulivoiteita löytyy miehisissä pakkauksissa. Parranajon jälkeen suosittelen ihoa suojaamaan hoitotuote.