1. yle.fi
  2. Uutiset

Vesijärven talvesta tulossa hapekas – pieneliöt ja kalat kiittävät

Järven myöhäinen jäätyminen toi pohjakerrostumiin kaivattua happea. Samasta syystä järven vesi jääkannen alla pysyy viileänä, minkä ansiosta hapea uskotaan riittävän hyvin koko talveksi. Parhaassa tapauksessa hyvä happitilanne voi vähentää tulevan kesän leväongelmaa.

happi
Railo halkoo Vesijärven jäätä.
Vihtori Koskinen / Yle

Vesijärvi sai jääpeitteen vasta tammikuussa. Näin myöhäiseksi ison järven jäätyminen on jäänyt muutamia kertoja 2000-luvulla. Luonnossa liikkujia ja pilkkimiehiä myöhäinen jäätyminen harmittaa, mutta järviluonnolle se on siunaus.

Kun jäätyminen jää riittävän myöhään, ehtii vesi viilentyä rauhassa. Avoimena vellovassa järvessä vesi myös hapettuu hyvin. Hapenpuute onkin yksi Vesijärven suurimmista ongelmista. Nyt järven pohjakerroksiin ehti kertyä happea hyvin ja se tietää vedenalaisille eläville hyvää.

Mikään elävähän ei tule pitkään toimeen ilman happea.

Heikki Mäkinen

– Mikään elävähän ei tule pitkään toimeen ilman happea. Se on eduksi pohjaeläimille, ja kun niitä on, on kaloilla ruokaa. Silloin koko ravintoketju toimii, muistuttaa Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Paljon happea, vähän levää?

Myös viileä vesi on etu. Sen ansiosta jääkannen alla kuluu happea vähemmän. Ja kun happea kuluu vähän, pääsee pohjasta ravinteita veteen vähemmän. Se hidastaa rehevöitymistä ja voi parhaassa tapauksessa näkyä ensi kesänä vähäisempänä levämääränä.

Toki levätilanteeseen vaikuttaa moni muukin asia.

Heikki Mäkinen

– Tuskin tällä miinusmerkkistä vaikutusta siihen ainakaan on. Toki levätilanteeseen vaikuttaa moni muukin asia, joten kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä ei vielä voi vetää, Mäkinen korostaa.

Valumavedet halutaan aisoihin

Avainasemassa ovat järveen valuvat vedet ja niiden mukana kulkeutuvat ravinteet. Niihin aiotaan Vesijärven hoidossa kiinnittää jatkossa nykyistä tiukempaa huomiota. Etenkin kaupungista valuvat hulevedet halutaan tiukkaan syyniin.

Sillä voi olla isokin merkitys esimerkiksi Enonselän tilanteeseen lähivuosina

Heikki Mäkinen

– Koetamme löytää uusia ratkaisuita siihen, miten saisimme sitä kuormitusta vähennettyä. Näyttää siltä, että siinä on uusia etenemisen mahdollisuuksia. Sillä voi olla isokin merkitys esimerkiksi Enonselän tilanteeseen lähivuosina Vesijärvisäätiön Mäkinen uskoo.

Lue seuraavaksi