Kymmenvuotias joutui terrorismikuulusteluun kirjoitusvirheen vuoksi

Puoli vuotta sitten voimaan tulleen vaatimuksen mukaan opettajien on ilmoitettava radikalismin merkkeinä pitämänsä havainnot viranomaisille. Ylilyöntejä on sattunut useita, sanoo muslimijärjestön johtaja.

Ulkomaat
Talorivejä (terraced house)  kuvattuna Loughboroughissa, Englannissa.
Talorivejä (terraced house) kuvattuna Loughboroughissa, Englannissa.Duncharris / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kymmenvuotiaan muslimipojan perhe vaatii viranomaisilta anteeksipyyntöä, koska poika joutui poliisin kuulusteluun koulussa tekemänsä kirjoitusvirheen vuoksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Luoteis-Englannissa Lancashiressa asuva poika kirjoitti joulukuussa englannintunnilla asuvansa terroristitalossa, "in a terrorist house". Hän tarkoitti kirjoittaa "in a terraced house", mikä viittaa brittikaupungeille tyypilliseen taloriviin, jossa talot ovat kiinni seinä seinässä.

Britannian opettajat velvoitettiin viime kesänä raportoimaan viranomaisille kaikesta radikalismin merkkinä pitämästään käytöksestä. Opettajan tekemän ilmoituksen seurauksena poliisi tuli pojan kotiin kuulustelemaan häntä ja tutkimaan hänen tietokoneensa.

– Tällaista voisi kuvitella tapahtuvan 30-vuotiaalle miehelle, mutta ei pienelle lapselle. Opettajan olisi kannattanut olla huolissaan vain hänen kirjoitustaidoistaan. Nyt hän pelkää kirjoittaa mitään, kertoi pojan serkku BBC:lle.

Koulu ei kommentoi

Britannian muslimijärjestöjen suurimman kattojärjestön apulaispääsihteeri Miqdaad Versi syyttää ylilyönnistä hallituksen Prevent-ohjelmaa, jolla on määrä ehkäistä radikalisoitumista.

Suurta joukkoa aivan tavallisia puuhiaan tekeviä ihmisiä tarkastellaan mahdollisina terroristeina, ei koululaisina, Versi moittii. Hän sanoo tietävänsä kymmeniä samanlaisia tapauksia kuin lancashirelaispoikaa kohtelu.

Prevent- eli Preventing Violent Extremism -ohjelma on seitsemän vuotensa aikana herättänyt muutoinkin runsaasti ristiriitoja ja kysymyksiä siitä, lietsooko se enemmän epäluuloja kuin luo turvallisuutta. Myös opettajia on arvosteltu siitä, että he tekevät ilmoituksia varmuuden vuoksi, käyttämättä omaa järkeään.

Lancashiren poliisin mukaan koulupojan tapaus hoidettiin poliisin ja sosiaalityöntekijöiden yhteistyönä. Prevent-ohjelmaa ei käytetty, poliisi vakuuttaa. Koulu ei halua kommentoida tapausta, josta on tehty valitus sitä vastaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset