1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hattukaupan ovi käy nyt tiuhaan – "Pakkanen on meidän paras mainosmies"

Yhä useampi nuori mies peittää päänsä pipon sijasta hatulla. Tänä talvena naisten hattusuosikissa on korvaläpät ja pieni lippa.

talous
Talven 2015-2016 hattumuotia
Toimittaja Anne Savin kokeili hattukaupan tarjontaa.Yle

Vaikka pakkanen paukkuu ja viima lennättää lunta, moni kulkee ulkona korvat punaisena paljaspäin. Tamperelaisen hattukaupan yrittäjä Kalevi Varpukarilla on vahva arvaus siitä, miksi naiset eivät päähänsä hattua paina.

– Kyllä minusta naisia vaivaa ainakin se, että kun mennään kampaajalle ja otetaan monen sadan kampaus, ajatellaan, että en minä voi sitä hatulla peittää.

Toinen syy on se, että jossain vaiheessa siirryttiin pipoihin. Viime vuosina hatun käyttö on kuitenkin selkeästi parantunut ja asialla ovat hattukauppiaan mukaan miehet.

Aikaisemmin 60- ja 70-luvuilla hattuja myyntiin lähes yksinomaan naisille.

Kalevi Varpukari

– Miehissä on ainakin yksi sukupolvi, joka on tottunut vain pipoihin tai olemaan paljaspäin. Nämä nuoremmat miehet ovat taas selkeästi hatun käyttäjiä. He ovat laittaneet lippiksen päähän jo pikkupojasta lähtien.

– Aikaisemmin 60- ja 70-luvuilla hattuja myyntiin lähes yksinomaan naisille, Varpukari muistelee.

– Siihen aikaan enää vanhemmat miehet käyttivät karvahattuja tai hattua hautajaisissa.

Karvahattu aina muodissa

Vielä 50- ja 60-luvuilla sekä 70-luvun alkupuolella hattu oli lähes kaikilla. Tuon ajan vanhoissa valokuvissa jokaisella miehellä on hattu päässä.

Tamperelainen Ainamuoti on aloittanut hattukaupan jo 50-luvun alkupuolella. Silloin Kalevi Varpukarin äiti perusti liikkeen, joka jatkoi toimintaansa vuoteen 2008 asti. Sen jälkeen liike on toiminut Kuninkaankadulla talon toisessa kerroksessa, jossa on myös Ainamuodin ompelimo.

Asuinhuoneiston eteisen ja toisen huoneen täyttävät myynnissä olevat hatut. Asiakkaat pääsevät liikkeeseen soittamalla ovikelloa katutasossa. Vaikka liike on vailla näyteikkunoita, asiakkaat löytävät sen ja ovi käy tiuhaan.

Karvahattuja telineessä
Anne Savin / Yle

Kovalla paukkupakkasella liikkeessä on sovitettu ahkerasti erityisesti karvahattuja.

– Kova pakkanen, kova tuuli, kylmä ja ikävä ilma on meidän paras mainosmies, naurahtaa Varpukari. Silloin meillä menee mukavasti.

Karvahattu pysyy kauppiaan mukaan aina muodissa, mutta muiden hattujen kohdalla trendit vaihtuvat vuosittain.

Nuoremmat miehet ovat selkeästi hatun käyttäjiä. He ovat laittaneet lippiksen päähän pikkupojasta lähtien.

Kalevi Varpukari

– Esimerkiksi naisten lippiksessä kupu on välillä suurempi ja välillä pienempi. Myös lippa voi olla välillä pidempi ja välillä päänmyötisempi.

Suosikkihatussa korvalaput

Tärkein hatun valintaperuste on kuitenkin usein väri.

Tämän talven suosikiksi on noussut päänmyötäinen, korvalapullinen hattu, jossa on vähän lippaa.

– Se on lämmin ja suojaista ja vielä pukeekin hyvin.

Vaikutteita hattumuotiin tulee paljon muun muassa Italiasta. Valmiita hattujakin tulee maailmalta, mutta myynnissä olevista naisten hatuista puolet ommellaan Tampereella.

Lue seuraavaksi