Urheilun sankaritarinat nostetaan näyttelyyn – penkkiurheilijan muistoissa voi olla huippukokemuksia tai karvaita kyyneleitä

Pohjois-Pohjanmaan museo etsii urheilutarinoita. Kertomus voi pohjautua sankarin saavutuksiin tai kentällä koettuun pettymykseen. Urheiluaiheinen näyttely esittelee myös suomalaisurheilijoille kuuluneita esineitä.

kulttuuri
Mestaruuskuva Nuoret Leijonat u20
Tomi Hänninen

​Kuka on sinun urheilusankarisi? Kenen tarina on kertomisen arvoinen? Mikä urheilutapahtuma on jäänyt mieleesi? Tällaisia kysyy Oulussa sijaitseva Pohjois-Pohjanmaan museo ja pyytää ehdottamaan tai kirjoittamaan valmiin jutun urheilusankarista.

Tarinat julkaistaan Pohjois-Pohjanmaan museossa 9. kesäkuuta avautuvassa Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyssä.

Idean tarinasta tai valmiin jutun voi lähettää yhteystietoineen osoitteeseen arja.h.keskitalo@ouka.fi (siirryt toiseen palveluun). Pohjois-Pohjanmaan museo pidättää oikeuden muokata tekstiä, arkistoida sen sekä käyttää sitä muussa yhteydessä.

Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttely kertoo tarinoita suomalaisen urheilun historiasta ja tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Esille on nostettu myös hieman unohdetumpia tarinoita; kuka esimerkiksi muistaa Taavi Tammisen menetetyn kultamitalin tapauksen Antwerpenin olympialaisista vuonna 1920?

Paavo Nurmesta Matti Nykäseen

Pääosa näyttelyn esineistöstä on lainassa Suomen urheilumuseosta. Esillä on esimerkiksi uimamaisterin näytösasu 1910-luvulta, juoksijalegenda Paavo Nurmelle kuuluneita esineitä sekä jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon EM-asut.

Myös uudemmilla maailmantähdillä on osansa näyttelyssä. Esillä ovat esimerkiksi Mika Häkkinen, Jari Litmanen ja Teemu Selänne sekä mäkikotka Matti Nykänen.