Korruptio ja ontuva talous riivaavat Ukrainaa – kyteekö kolmas Maidan?

Poliittiset päättäjät ja kansalaisyhteiskunta ovat ajautuneet kauaksi toisistaan. Ukrainassa pohditaan nyt, kuinka kauan kansan kärsivällisyys kestää.

Ulkomaat
Ihmisiä kynttilät kädessä Maidanilla.
Ukrainalaiset kokoontuivat kynttilämielenosoitukseen Maidanille 22.11.2015 muistelemaan kaksi vuotta aiemmin alkaneita hallituksenvastaisia mielenosoituksia. EPA / Roman Pilipey

Ukrainan kriisi on viime aikoina jäänyt tyystin Syyrian sodan varjoon.

Vanha totuus siitä, että maailman valokeilaan mahtuu kerralla vain yksi kriisi, näyttää pitävän paikkansa.

Ulkopoliittinen instituutti toi Ukrainan tilanteen uudelleen pohdittavaksi kutsumalla Helsingin seminaariinsa kaksi ukrainalaistutkijaa.

Pääpaino oli Ukrainan sodan sijasta maan uudistumisen arvioinnissa. Ovatko Ukrainan päättäjät pystyneet toteuttamaan lupauksiaan talousuudistuksista ja korruption kitkemisestä?

Kylmää kyytiä tilastoista

Seminaarissa puhunut kiovalaisen Demokraattisten aloitteiden säätiön johtaja Iryna Bekeshkina aloitti myönteisillä uutisilla. Pääosa ukrainalaisista samaistuu omaan maahansa, ja isänmaalliset tunteet ovat kasvamaan päin.

Ukrainan talous on sen sijaan nyt täysin kuralla.

Kansasta 59 prosenttia sanoo tuntevansa talouskriisin kohdallaan hyvin vakavana ja 37 prosenttia melko vakavana. Oman valuutan arvo on supistunut kolmasosaan entisestä ja inflaatio laukkaa yli 43 prosentin vauhdilla.

Daria Kaleniuk (vas.), Arkady Moshes ja Iryna Bekeshkina ulkopoliittisen instituutin järjestämässä Ukraina-seminaarissa Helsingissä 20. tammikuuta 2016.
Daria Kaleniuk (vas.), Arkady Moshes ja Iryna Bekeshkina ulkopoliittisen instituutin järjestämässä Ukraina-seminaarissa Helsingissä 20. tammikuuta 2016.Mattias Lehtinen / Ulkopoliittinen instituutti

Äkkinäinen voisi päätellä, että talouden surkeus johtuu Itä-Ukrainan sodasta.

Kiovalaisen ajatushautomon tutkimuksen mukaan pääsyy sosioekonomiseen kriisiin on kuitenkin viranomaisten korruptio.

Tätä mieltä on 72 prosenttia kansasta. Erittäin varakkaita liikemiehiä eli oligarkeja pitää talouskurimuksen syynä 52 prosenttia kansasta.

Kolmas Maidan väijyy

Kiovan Itsenäisyydenaukiolla eli Maidanilla on ratkottu Ukrainan tulevaisuutta viime vuosina kaksi kertaa.

Vuonna 2004 opiskelijoiden joukkomielenosoitukset Ukrainan presidentinvaalin toisen kierroksen tulosta vastaan johtivat uusiin vaaleihin.

Syksyllä 2013 presidentti Janukovytš päätti hylätä EU:n vapaakauppa- ja assosiaatiosopimuksen. Se johti Maidanilla Ukrainan itsenäisyydenajan suurimpiin mielenilmauksiin ja väkivaltaisuuksiin, joissa menehtyi kymmeniä ihmisiä.

Daria Kaleniuk puhui ulkopoliittisen instituutin Ukraina-seminaarissa Helsingissä 20. tammikuuta 2016.
Daria Kaleniuk puhui ulkopoliittisen instituutin Ukraina-seminaarissa Helsingissä 20. tammikuuta 2016.Mattias Lehtinen / Ulkopoliittinen instituutti

Onko mahdollista, että Ukrainan kansa nousee taas kerran Maidanille vaatien hallituksen vaihdosta?

– Se on mahdollista. Ukrainan johto ei valitettavasti pidä tätä mahdollisuutta todellisena, sanoo Kiovan korruptionvastaisen toimintakeskuksen johtaja Daria Kaleniuk Ylen haastattelussa.

Kaleniukin mukaan Ukrainassa on tuhansia sotilaita, jotka ovat vaarantaneet henkensä ja menettäneet ystäviään sodassa.

Rintamalta palattuaan he havaitsevat, että mikään ei ole muuttunut. Valtion varoja varastetaan vanhaan malliin ja viranomaiset ovat korruptoituneita.

– Turhautuneet nuoret radikalisoituvat. Jos vaihtoehtoja ei ole, kolmas Maidan tehdään asein. Se on hyvin vaarallista. Ukrainan johdon pitäisi ymmärtää tilanne ja muuttaa toimintatapojaan radikaalisti, sanoo Daria Kaleniuk.