Monen liikuntainnostus lopahtaa nopeasti - pienillä muutoksilla liikkumisesta pysyvä tapa

Kuntosalit ja liikuntapaikat täyttyvät alkuvuodesta, mutta pian innostus liikuntaan monella hiipuu. Pitkäjänteinen liikunnan harrastaminen on useille kompastuskivi. Uudet elämänmuutokset tulisi aloittaa maltillisesti, jotta niistä tulisi pysyviä.

ilmiöt
Kahvakuulia kuntosalilla.
Matti Myller / Yle

Moni aloittaa uuden vuoden ponnekkaasti liikkuen ja terveellisesti syöden, mutta hyvin usein innostus pikkuhiljaa lopahtaa. Fysioterapeutti ja valmentaja Jani Parkkisen mukaan uudesta elämäntavasta saadaan tapa, kunhan muutos liikunnan aloittamiseen tai uuteen ruokailutottumukseen ei ole liian raju.

Kolme muutosta kerralla, niin todennäköisesti onnistumisessa ollaan lähellä nollaa.

Jani Parkkinen

– Jos halutaan muutoksen kestävän pitkään, niin on tehtävä yksi muutos kerrallaan. Todennäköisyys silloin, että muutos säilyy läpi elämän on 80 % . Jos tehdään kaksi muutosta kerralla, niin todennäköisyys putoaa silloin 30 %:iin. Mutta jos tulee kolme muutosta tai enemmän, niin todennäköisesti onnistumisessa ollaan silloin lähellä nollaa.

Mieleinen laji saa nousemaan sohvalta

Tavalliselle kuntoilijalle suositellaan noin viittä tuntia liikuntaa viikossa. Kahta lihaskuntotreeniä ja kahta ja puolta tuntia kestävyysliikuntaa matalalla sykkeellä. Jos treenataan kovemmalla sykkeellä, niin silloin riittää 75 minuuttia aerobista liikuntaa viikossa. Lihashuoltoa ei myöskään pidä unohtaa. Liikunnan ilo auttaa jatkamaan harrastusta pitkäjänteisesti sanoo Likesin tutkimuspäällikkö Jarmo Heiskanen.

Ei saa asettaa liian tiukkoja tavoitteita.

Jarmo Heiskanen

– Ei saa asettaa liian tiukkoja tavoitteita ja pitää pyrkiä löytämään itselle mieleinen harrastus, jota sitten säännöllisesti tykkää tehdä eli joku sellainen laji johon saa itsensä huijattua mukaan ja se on mukavaa.

Oman kehon painolla harjoittelu myös tehokasta

Halonhakkuu ja marjanpoimintakin ovat hyvää liikuntaa. Lihaskuntoharjoittelun ei tarvitse aina välttämättä olla kuntosalitreeniä, vaan myös ihan oman kehon painolla harjoittelu riittää. Mutta jos tavoitellaan isompia lihaksia, niin silloin Heiskanen neuvoo suuntaamaan punttisalille.

– Punttisali on ainoa paikka missä lihasten hankkiminen kunnolla onnistuu, mutta jos puhutaan ihan normaalista kansalaisesta, joka liikkuu terveytensä takia eli pyrkii pitämään sitä tukielimistön kuntoa yllä, niin kyllähän se oman kehon paino riittää silloin ihan mainiosti.

Harjoittelun tehoa vaihtelemalla tuloksia

Moni unohtaa alkuinnostuksen huumassa, ettei aina ei pidä treenata hampaat irvessä, kovalla sykkeellä. Parkkinen muistuttaa, että tulosta saadaan aikaiseksi ainoastaan tehoa vaihtelemalla.

Jos aina vaan rääkkää itseää, tulee raja vähän väärällä tavalla vastaan.

Jani Parkkinen

– Jos aina vaan rääkkää itseään, tulee raja vähän väärällä tavalla vastaan, joku paikka alkaa todennäköisesti kipuilemaan tai tulee joku loukkaantuminen. Pitäisi osata jaksottaa sitä omaa treenaamistaan niin, että välillä tulee kovaa ja välillä sitten kevyempää treeniä.

Painonhallinnassa terveellinen ruokavalio on etusijalla. On huomattavasti helpompi pudottaa painoa ruokatottumuksia muuttamalla kuin liikuntaa lisäämällä.