Kovat pakkaset koettelevat kaukolämpöverkkoa – vauriot ilmaantuvat talvikuukausina

Oulun kaukolämpöverkossa on parhaillaan viisi samanaikaista vuotoa. Kaukolämpöjohtajan mukaan tilanne on hallinnassa ja vuotomäärä tyypillinen koville pakkasjaksoille.

Kotimaa
Yksi Oulun uusista kaukolämpövuodoista höyryää Lyötynpuistossa Saaristonkadun tuntumassa.
Yksi Oulun uusista kaukolämpövuodoista höyryää Lyötynpuistossa Saaristonkadun tuntumassa.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun kaukolämpöverkossa on kovien pakkasten aikaan syntynyt useita vuotoja. Niiden korjauksiin päästään viimeistään pakkasten lauhduttua.

Toissa viikolla sattunut Rotuaarin eteläpään näyttävä kaukolämpövuoto paikattiin heti, sillä putkirikosta karkasi vettä myös läheisiin liiketiloihin ja kellareihin. Korjaustöiden ajaksi kaukolämmön jakelu jouduttiin keskeyttämään läheisistä liikekiinteistöistä.

Yksi uusista vuotokohdista päästää höyryä vain parisataa metriä kauempana, Lyötynpuistossa Saaristonkadulla.

Tilanne ajankohtaan nähden normaali

Kaukolämpöjohtaja Harri Kaiston mielestä tilanne on kuitenkin hallinnassa, eikä asiakkailla ole syytä huoleen.

– Tilanne on kohtuullisen tyypillinen. Meillä vaurioita tulee keskimäärin 1,5 kertaa kuukaudessa. Ne keskittyvät talvikuukausille, jolloin vuodot myös näkyvät hyvin, Harri Kaisto sanoo.

– Kun on kova pakkanen, ja energiaa tarvitaan mahdollisimman paljon, myös putkiston paineet ovat korkeat ja virtaus maksimissa. Silloin ongelmat ilmenevät heikoissa kohdissa, joita on päässyt syntymään.

Kaukolämmön hinta pysynyt kurissa

Oulussa on meneillään kolmas vuosi ilman kaukolämmön hinnan korotuksia.

Kaukolämpö on Oulussa vuosi sitten tehdyn vertailun mukaan edullista. Ouman-yhtiön selvityksen mukaan Oulun Energia on maan toiseksi edullisin kaukolämmön myyjä.

Oulun Energia Oy on budjetoinut kaukolämpöverkon laajentamiseen tänä vuonna miljoona euroa viimevuotista vähemmän, eli 3,5 miljoonaa euroa. Kaiston mukaan budjetin suuruus vaihtelee uusien asuinalueiden rakennusvauhdin mukana.

Kaukolämpöverkon saneerauksiin on varattu viime vuotiseen tapaan noin 1,5 miljoonaa euroa.