Lammas hoitaa maisemaa, lomalainen hoitaa lammasta – kaikilla on lystiä

Kesälomaa voi viettää Suomen kansallispuistoissa vaikka lampaita kaitsien. Se on kaikille osapuolille hyväksi. Lampaat pääsevät turvallisesti laitumelle, lomalainen saa erilaisen lomaelämyksen ja samalla saa perinteinen niittymaisema hoitoa. Metsähallitus saa jopa pikkuisen vuokratuloja.

Kotimaa
Nainen rapsuttaa lammasta
Lampaiden hoito kansallispuistossa voi olla kesälomaohjelmaa. http://areena.yle.fi/audio/1308096122699

Lampaita on ollut kansallispuistoissa maisemanhoitotöissä jo monina vuosina, esimerkiksi Linnansaaressa. Laiduntaminen hoitaa avointa niittymaisemaa ja edistää monien kasvilajien elämää. Monissa kansallispuistoissa lampaiden hoito on puolestaan tullut suosituksi lomaohjelmaksi. Metsähallitus on ottanut tavakseen vuokrata mökin lomalaisille, jotka saavat sitten viettää maalaiselämää. Ensi kesänä se on mahdollista myös Koloveden Huhtiniemessä.

– Siinä saadaan molemminpuolinen hyöty. Lammaspaimenille saadaan luontokokemus ja Metsähallitus saa sinne lammaspaimenen. Esimerkiksi Kolilla on tarjottu näitä lammaspaimenviikkoja jo pitkään. Molemmin puolin on oltu tyytyväisiä, kertoo puistonhoitaja Anne Pyykönen.

Arpaonni tarpeen

Paimenlomakohteita Metsähallituksella on nyt kymmenen. Koloveden Huhtiniemen vanhalla pientilalla lammaspaimenviikkoja on tarjolla toukokuun lopulta syyskuun alkuun. Viikko maksaa muutaman satasen ja majoittumaan mahtuu vaikka koko perhekunta. Lomaviikon saaminen on kuitenkin tuurista kiinni. Ilmoittautumisaika päättyy 25. tammikuuta ja viikot arvotaan halukkaiden kesken. Kohteita on kymmenen ja tulijoita on.

– Nykyisinhän ihmisillä kosketus hyötykotieläimiin voi olla vähäistä. Niinpä he tulevat paimeniksi mielellään. He ystävystyvät lampaiden kanssa ja muistelevat lämmöllä näitä lampaita, joiden kanssa ovat lomaa viettäneet, Anne Pyykönen kuvailee.

Lampaiden laskemista ja pientä pintaremonttia

Lammaspaimeneksi lähtevän lomalaisen ei tarvitse ryhtyä ihan maatilan pitoon, eikä myöskään vaellella metsissä ja kedoilla katraan mukana.

– Lampaat Huhtiniemessäkin ovat aitauksessa. Niitä pidetään silmällä, viedään vettä, tarkkaillaan kuntoa ja tarkkaillaan päälukua. Pientä aidan korjausta tai katraan siirtoa voi tulla. Aikaa jää muuhunkin retkeilyyn. Huhtiniemeen tulee kymmenkunta lammasta, Anne Pyykönen kertoo. Hän lupaa paimenille hyvän ohjeistuksen, jotta tiedetään kuinka toimia.

– No, ei tarvitse susien varalta öitä valvoa. Kyllä siellä on sekä paimenilla että lampailla ihan turvallista, Pyykönen lupaa.