Soinin viesti Etelä-Euroopan maille: Lakeja pitää noudattaa

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) kirjoittaa nettisivuillaan, että Suomi on noudattanut Dublin asetusta ja edellyttää samaa muilta mailta. "Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti lakeja pitää noudattaa", Soini kirjoittaa suunnaten viestinsä epäsuorasti maille, joiden rajat vuotavat.

Kotimaa
Timo Soini
Timo SoiniVesa Moilanen / Lehtikuva

Financial Times uutisoi keskiviikkona, että EU-komissio saattaisi perua Dublin-asetuksen, koska se on epäreilu. Asetuksen mukaan turvapaikanhakijan hakemus käsitellään siinä maassa, johon tämä on ensimmäisenä tullut.

Asetuksen perusteella turvapaikanhakija voidaan toisesta maasta myös palauttaa siihen maahan, jossa hän on rekisteröitynyt. Järjestelmä ei kuitenkaan nykyisellään toimi. Monet turvapaikanhakijat jäävät ilman rekisteröitymistä, ja rajoja ylitellään kontrolloimattomasti.

Kreikan ja Italian katsotaan joutuvan kohtuuttomaan tilanteeseen turvapaikanhakijoiden määrissä sijantinsa vuoksi.

Ulkoministeri Soinin mukaan hallituksessa Dublin-asetuksen perumisesta ei ole keskusteltu, koska hallitus ei toimi spekulaatioiden pohjalta.

– On olemassa vain lehden uutinen eikä asetuksen mahdollisesta korvaavasta sisällöstä ole tietoa, Soini kirjoittaa.

Ulkoministeri on sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa samoilla linjoilla peruskysymyksessä: EU:n ulkorajavalvonta on saatava toimimaan.

Aiemmin tänään Orpo kertoi Ylelle, että Dublinin sopimus pitäisi säilyttää. Se saataisiin hänen mukaansa toimimaan myös nykytilanteessa, jos rajavalvonta Kreikassa ja Italiassa saataisiin kuntoon, ja laiton maahantulo loppumaan.