Pietarissa puhkesi sikainfluenssaepidemia

Viisi pietarilaista on kuollut ja satoja on joutunut sairaalaan. Terveysviranomaisten mukaan epidemian huippu on vasta edessä.

Ulkomaat
Näkymä Pietarin kaupungista.
Näkymä Pietarista.Yle

Pietarissa jylläävä influenssa on todettu sikainfluenssaepidemiaksi, kertovat kaupungin viranomaiset. Epidemiaksi tauti julistettiin, kun vahvistui, että 60 prosenttia laboratoriossa tutkituista influenssatapauksista oli H1N1-sikainfluenssaviruksen aiheuttamia.

Terveysviranomaisten mukaan sikainfluenssaan on kuollut ainakin viisi pietarilaista. Kaikkien epäiltyjen tapausten syy ei ole vielä selvillä. Sairaalaan on puolentoista viikon aikana joutunut 313 ihmistä.

Etelänaapuri ilmoitti ensimmäisestä sairastuneesta

Siperiasta marraskuussa alkanut epidemia on vaatinut kuolonuhreja myös muualla Venäjällä, ja terveysviranomaisten mukaan on väistämätöntä, että tapausten määrä kasvaa vielä helmikuussa. Huippu saavutettaneen heidän mukaansa kuun alkupuoliskolla.

Venäjällä epidemiakeskukset ovat Pietari ja muu Luoteis-Venäjä sekä Etelä-Venäjä. Etelänaapuri Georgia ilmoitti ensimmäisestä vahvistetusta tapauksesta aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvalloista ja Meksikosta muualle maailmaan vuonna 2009 levinnyt H1N1-virus sai Maailman terveysjärjestön WHO:n julistamaan tilanteen pandemiaksi. 18 500 ihmistä kuoli 214 maassa. Vaara julistettiin ohitetuksi elokuussa 2010.

Lähteet: Tass, AFP