1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vedenottamot

Historiallinen vedenottamo palaa käyttöön päivitettynä versiona

Launeen vedenottamo on ollut pois käytöstä liki 15 vuotta. Se jouduttiin sulkemaan aikanaan vedestä löytyneiden torjunta-ainejäämien vuoksi. Ottamo palaa käyttöön, koska kuntaliitoksen vuoksi vesiyhtiö palvelee laajempaa asiakaskuntaa.

Kuva: Jani Mahkonen / LomaGraphics

Launeen vedenottamo palaa käyttöön lähes viidentoista vuoden tauon jälkeen. Alunperin vuonna 1910 käyttöönotettu laitos tuotti vettä lahtelaisille yhtäjaksoisesti vuoteen 2001 saakka.

Ottamo jouduttiin sulkemaan, koska vedestä löytyi jäämiä torjunta-aineista. Nyt vanha ja perinteikäs vedenottamo on uudessa iskussa. Takana on pari vuotta kestänyt ja kaksi miljoonaa maksanut puhdistuslaitteiden uusiminen. Vain koneet on uusittu, vanha rakennus on ennallaan.

Vettä on testattu koelaitoksella

Martti Lipponen

– Työ on tehty huolella ja vettä on testattu koelaitoksella. Lisäksi ottamolla on uudet pohjavesikaivot, joiden vesi täyttäisi laatuvaatimukset ilman puhdistustakin, vakuuttaa Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen.

Laitos ehti olla pois käytöstä pitkään, mutta nyt sen tuottamaa vettä tarvitaan turvaamaan lahtelaisten vesihuolto. Tuotantokapasiteetti riittäisi ilman Launeen ottamoakin, mutta Lahti Aqua pelaa varman päälle. Kohta asiakaskunta laajenee nastolalaisten liittyessä Lahti Aquan verkostoon.

– Tällä saamme tuotantovarmuutta. Nastolan ja Lahden verkoston yhdistäminen on loppusuoralla. Kun työ saadaan valmiiksi, suljemme todennäköisesti Nastolasta pari pienempää vedenottamoa, Lipponen sanoo.