Koe uusi yle.fi

Sikatilallisten nokkamies: "HKScanin toimitusjohtaja suututti lihatilalliset"

Suomen sikatilallisten puheenjohtaja Martin Ylikännö arvioi, että HKScanin toimitusjohtajan Hannu Kottosen yllättävä lähtö johtuu kyvyttömyydestä vastata maatalousyrittäjien toiveisiin. Lihatuottajien osuuskunta on HKScanissa suurin omistaja, jolla on yhtiökokouksessa äänten ehdoton enemmistö.

talous
Kolme sikaa.
Antti Laakso / Yle

HKScanin toimitusjohtajan Hannu Kottosen keskiviikkoisen yllättävän lähdön taustalla on todennäköisesti vakavia ristiriitoja sianlihan tuottajien kanssa.

Vaikka HKScan on pörssiyhtiö, sen äänten enemmistö (siirryt toiseen palveluun) on lihantuottajien osuuskunnalla LSO:lla. LSO:n periaatteena on huolehtia, että HKScan tuottaa taloudellista lisäarvoa omistajilleen.

Haastattelu viimeinen pisara?

Suomen sikatilallisten puheenjohtaja, huittislainen sikayrittäjä Martin Ylikännö arvioi, että viimeinen pisara suurimmalle omistajalle olivat Kottosen Maaseudun Tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) maanantaina esittämät näkemykset.

Kottonen vaati lehden haastattelussa, että sikatiloilla otettaisiin käyttöön siipikarjatiloilta tutut toimintamallit, joissa tuotanto rytmitetään kysynnän mukaan. Käytännössä Kottosen mukaan tuotantoa pitäisi säännöstellä nykyistä tiukemmin.

– Kottosen ajatus ei ole mahdollinen sikojen biologian kannalta. Broilerpuolella noin voidaan toimia. Isoa yritystä voi johtaa ymmärtämättä prosessia, mutta prosessiin liittyvien asioiden kommentointi pitäisi siinä tapauksessa jättää niille, jotka ymmärtävät asioita, Ylikännö sanoo.

Martin Ylikännö korostaa, että Hannu Kottonen joutui HKScanin johdossa toimimaan vaikeassa tilanteessa. Markkinoilla on huomattavaa ylitarjontaa sianlihasta.

Martin Ylikännö, Suomen Sikayrittäjät ry:n pj., eurovaaliehdokas (kesk.)
Martin Ylikännö sikalassaan.Antti Laakso / Yle

Uusi johtaja haussa

Ylikännön mukaan Kottosen ja HKScanin toiminta on herättänyt hämmennystä aiemminkin muun muassa silloin, kun tuottajien kanssa tehtyjä sopimuksia on irtisanottu.

Tuottajana toivon, että yhtiön tiedotuslinja olisi avoimempi ja rakentavampi kuin Hannu Kottosen aikaan.

Sikatilallisten puheenjohtaja Martin Ylikännö

–Toivomme, että HKScanille löytyy nyt johtaja, joka ymmärtää tuotantoketjun alusta loppuun asti, siemennyksestä makkarapakettiin saakka, Ylikännö sanoo.

Suomen sikatilallisten johtaja Martin Ylikännö pitää erittäin tärkeänä, että lihayrittäjillä on HKScanissa isännän ääni.

– Tuottajana toivon, että yhtiön tiedotuslinja olisi avoimempi ja rakentavampi kuin Hannu Kottosen aikaan. Paljon hyvääkin on tehty, mutta yhtiön kanssa on ollut erilaisia kriisejä kriisin perään, Ylikännö sanoo.

Ylikännö muistuttaa, että sikatilallisten asema on tällä hetkellä ahdas. Tuottajien maksuvalmius on heikko, ja laskuja jää monelta yrittäjältä tällä hetkellä heikon tilanteen takia maksamatta.