Rakennusvirhe sulki osan vastaremontoidusta päiväkodista – urakoitsija myönsi virheen

Heinolalaiseen päiväkotiin tehdyssä remontissa on oiottu mutkia melko surutta. Lattiarakenteessa on havaittu selvä rakennusvirhe, koska työvaiheita on jätetty tekemättä. Kaupungin kiinteistöpäällikön mukaan urakoitsija ottaa vastuun virheestä.

Heinolalaisen Niemelä-talon sisäilmaongelmien syyksi epäillään ilmastointilaitesäätöjä. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Heinolalaispäiväkotiin tehty mittava peruskorjaus vuonna 2013 ei mennyt täysin oppikirjan mukaan.

Epäilty kosteusvahinko osoittautui huomattavasti isommaksi ongelmaksi.

Lattiavalussa on tehty ihan selvä virhe.

Ilpo Hyytiä

– Lattiarakenteessa on tehty ihan selvä virhe. Sinne olisi pitänyt tehdä kaksoisrakenne, pohjalaatta ja vesieriste, mutta alimmat kerrokset on jätetty tekemättä, Heinolan kaupungin kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiä kertoo.

Niemelä-talon päiväkodista on rakennusvirheen takia suljettu noin 200:n neliön verran esikoulu-, ja henkilökunnan sosiaalitiloja.

Hyytiän mukaan tekemättä jätetyt työvaiheet ovat saaneet aikaan kapillaarisen kosteuden nousemisen lattiamattoon asti.

– Lattianalushiekka on suoraan yhteydessä pintalaattaan, eikä siellä ole vesieristettä edes alla. Kapillaarinen kosteus on kastellut rakenteet.

Urakoitsijan virhe – osa laskusta kuitenkin kaupungille?

Kiinteistöpäällikön mukaan päiväkodin remontin tehnyt urakoitsija on myöntänyt virheen, eikä kaupungin tarvitse penätä laskunmaksajaa oikeusteitse.

Peruskorjauksissa on se ongelma, että raja on vedettävä johonkin.

Ilpo Hyytiä

Laskua saatetaan joutua kuitenkin osittamaan, koska vielä ei ole täyttä selvyyttä johtuuko ongelmat yksinomaan rakennusvirheistä.

– Lattiaan jäi remontin yhteydessä vanhoja 60-luvulla tehtyjä rakenteita. Voi olla, että myös vanhat rakenteet ovat joiltakin osin tulleet käyttöikänsä päähän, mutta tätä tutkitaan, Hyytiä aloittaa.

– Peruskorjauksissa on se ongelma, että raja on vedettävä johonkin. Tässä kohtaa raja on vedetty siihen, että kaikkia lattiarakenteita ei korjauksessa uusittu, hän jatkaa.

Kannattaako korjata?

Kiinteistöpäällikkö tunnustaa, että kaupungin koulujen tilajärjestelyt ovat vähintäänkin sekavalla tolalla. Kouluverkkoselvitys on työn alla ja huonokuntoisen lukion tulevaisuudestakaan ei ole tietoa.

Nyt osa Niemelä-talosta on pois käytöstä ja helmikuussa valmistuvien, koko taloa koskevien kuntotutkimustulosten selvittyä homma voi kääntyä ihan päälaelleen.

– Vielä ei osaa yhtään sanoa, mikä koko talon tulevaisuus on. Kuntotutkimustulokset valmistuvat helmikuussa. Sen jälkeen se on poliitikkojen tehtävä päättää, mikä talon tulevaisuus on.

Niemelä-talo on tunnettu sisäilmaongelmistaan

Heinolalaiseen Niemelä-taloon on kohdistunut vuosikymmeniä erilaisia sisäilmaongelmaepäilyjä.

Heinolalainen Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kertoo voineensa pahoin Niemelä-talossa jo parikymmentä vuotta sitten, kun nykyisissä esikoulutiloissa oli vielä kaupungin hammashoitola.

Minä en voinut edes mennä hammashoitolaan.

Hannele Rämö

– Perheemme homekotitaustan takia olimme kaikki todella herkkiä sisäilmaongelmille. Minä en voinut edes mennä hammashoitolaan, kun siellä tuli niin paha olo. Lapsenikin oirehtivat siellä, Rämö kertoo.

Rämö kertoo olleensa jo vuosikymmeniä sitten yhteydessä virkamiehiin hammashoitolan ongelmista. Samassa koulussa olleen kotitalousluokan ongelmat olivat Rämön mukaan myös virkamiesten tiedossa.

– Minua pyydettiin aikoinaan käymään kotitalousluokassa, jossa myös oireilin pahoin. Sieltä sitten selvisikin, että viemärit olivat kuluneet puhki ja kastellut paikat.

Rakennusterveysasiantuntija ihmettelee miten lapsia täynnä olevassa talossa ei ole saatu remontteja vietyä kunnialla loppuun asti, vaan sisäilmaongelmat ovat seuranneet vuosikymmeniä.

– Täysin edesvastuutonta toimintaa, kun ongelmia ei ole saatu hallintaan. Kun uutta korjaustoimintaa suunnitellaan, jollakin pitäisi ehdottomasti olla talon korjaushistoria tiedossa, Rämö puhahtaa.

Viimeisimmän, pari vuotta sitten valmistuneen remontin rakennusvirheet eivät tulleet Rämölle yllätyksenä.

– Rakennusvirheitä oli talossa jo silloin kun sitä otettiin käyttöön. Muun muassa siellä käsienpesualtaan putki ei johtanut mihinkään. Nämä onneksi huomattiin silloin, Rämö kertoo.