Jyväskylän Energia onnistui vähentämään kivihiilen käytön yhteen prosenttiin – puu ja turve jylläävät

Jyväskylän Energian tuotantolaitokset pyörivät viime vuonna lähes kokonaan kotimaisella polttoaineella. Polttoaineesta puolet oli kotimaista puuta. Kivihiilen osuus laski viime vuonna yhteen prosenttiin. Vielä edellisvuonna kivihiiltä käytettiin kymmenen kertaa enemmän. Öljyn osuus Jyväskylän Energian tuotantolaitoksilla oli pari prosenttia. Loput eli vajaa puolet polttoaineesta oli turvetta.

ilmasto
Rauhalahden voimalaitoksen piippu
Enja Heikkilä / Yle

Jyväskylä on onnistunut vähentämään hiilen käyttöä kaukolämmössä koko maan keskiarvoja tehokkaammin. JE tuotti hiilineutraalisti 48 prosenttia kaukolämmöstä. Koko maassa kaukolämmöstä on hiilineutraalia 36 prosenttia.

Jyväskylän on valtakunnan tasoa edellä myös yhteistuotannolla tuotetussa kaukolämmössä. Koko maassa yhteistuotannon osuus nousi viime vuonna 74 prosenttiin, mutta Jyväskylässä osuus oli jo 89 prosenttia. Lämmön ja sähkön yhteistuotanto säästää kolmasosan polttoainetta verrattuna siihen, että lämpö ja sähkö tuotettaisiin erikseen. Päästöt vähenevät myös samassa suhteessa.

Turve korvasi kivihiiltä

Jyväskylän Energian ykköspolttoaineena säilyi puu 50 prosentin osuudella. Turve nousi 47 prosenttiin korvaamalla kivihiiltä. Sen käyttö kutistui toissavuoden kymmenestä prosentista yhteen prosenttiin.

Öljyä tarvittiin lähinnä voimalaitosten käynnistyksissä. Sen määrä jäi kahteen prosenttiin polttoainevirrasta.

Sähköä JE-yhtiöiden voimalaitokset tuottivat viime vuonna 776 gigawattituntia ja kaukolämpöä 1072 gigawattituntia. JE-Siirto Oy siirsi sähköä jakelualueellaan 628 gigawattituntia.

Lämmitystarvetta vähensi mittaushistorian lämpimin vuosi. Vuosi oli yhdeksän prosenttia edellisvuotta lauhempi.