1. yle.fi
  2. Uutiset

Historialliseen linnoitukseen rakentamisesta kiistaa – kesäteatterin kausi vaakalaudalla Haminassa

Haminan kaupunki antoi teatterille luvan rakentaa katsomo Hämeenlinnan Bastionin pihalle. Valitusajan loppuhetkillä kaupunkia lähestyttiin kirjeellä, jonka mukaan lupapäätös oli laiton. Teatteriväki elää nyt epävarmuudessa, kun kesän esityspaikka ei ole täysin varma.

Hamina
Talkoolaiset rakentavat katsomoa
600-paikkainen teatterikatsomo valmistuu Haminassa talkoolaisten voimin.Henni Kiri / Haminan teatteri

Haminan Teatterissa pelätään koko ensi kesän esitysten olevan vaakalaudalla. Kaupunki oli antanut kesäteatterille luvan rakentaa katsomo Hämeenlinnan Bastionin pihalle ja valleille. Katsomon oli tarkoitus olla paikallaan viisi vuotta. Katsomon paikka on Ruutikellarin pohjoispuolella sijaitseva alue Roopertinkadun jatkeena. Myös oli Museovirasto oli lausunnossaan näyttänyt teatteritoiminnalle vihreää valoa.

Kaupungin päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, jonka rakennuslautakunta hylkäsi viime vuoden lopulla. Yksityishenkilö lähestyi kaupunkia kirjeitse valitusajan viimeisenä päivänä viime viikolla. Kirjeessä mies toteaa, että kaupungilla ei ollut toimivaltaa toimenpideluvan myöntämiseen, koska kyse on muinaismuistoalueesta. Hänen mielestään luvan olisi voinut myöntää vain ELY-keskus.

Johtava rakennustarkastaja Ari Brusila sanoo, että tilapäinen lupa on myönnetty asianmukaisesti. Asiaa kuitenkin selvitellään vielä, eikä katsomon rakentamista voida toistaiseksi aloittaa.

Haminan teatterin hallituksen puheenjohtaja Kirsi Karvonen pitää tilannetta tuskallisena, sillä harjoitusten pitäisi olla jo käynnissä. Hänen mukaansa katsomo saadaan tarvittaessa rakennettua keväällä, mutta siitä pitäisi saada tieto mahdollisimman pian.

– Tilanne ei näytä hyvältä. Ihmettelen, miksi päätökseen tyytymättömät eivät voi kertoa kantaansa ajoissa vaan tekevät aivan viime hetkellä. Nyt koko kesä on vaarassa, ei esityksiä voi siirtää Raittiustaloon, sanoo Karvonen.

Kesäteatteri on ollut ilman vakituista esiintymispaikkaa jo kaksi vuotta. Kaksi kesää teatteri on toiminut Hamina Bastionissa, joka ei esiintymispaikkana esimerkiksi akustiikkasyistä sovellu hyvin kesäteatterikäyttöön. Hämeenlinnan bastionin katsottaisiin olevan ideaalipaikka.

Haminassa on tarkoitus esittää kesällä Ulvova mylläri -näytelmä.

Lue seuraavaksi