Media: Venäjä tekee pakolaiskriisillä propagandaa – väite venäläistytön raiskauksesta Berliinissä perätön

Saksanvenäläiset kirjoittivat sosiaalisessa mediassa perättömiä väitteitä 13-vuotiaan tytön sieppauksesta ja joukkoraiskauksesta Berliinissä. Venäjän valtion televisioyhtiö tarttui aiheeseen.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita jonottamassa Saksan terveys- ja sosiaaliministeriöön Berliinissä 9. joulukuuta 2015.
Turvapaikanhakijoita jonottamassa Saksan terveys- ja sosiaaliministeriöön Berliinissä.Michael Kappeler / EPA

Venäjä käyttää Euroopan pakolaiskriisiä propagandan välineenä, väittävät muun muassa talouslehti Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) ja Saksan radio Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Bloomberg View:n kolumnisti Leonid Bershidsky arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää kriisiä horjuttaakseen Venäjälle vihamielisiä hallituksia.

Tiedotusvälineet kertovat tuoreesta tapauksesta, jossa venäläisperhe teki katoamisilmoituksen 13-vuotiaasta tyttärestään Berliinin Marzahn-Hellersdorfin kaupunginosassa 11. tammikuuta. Tyttö ei tullut koulusta kotiin, mutta sinne seuraavana päivänä.

Sosiaalinen media aloitti kirjoittelun

Tapauksesta alettii pian kirjoitella sosiaalisessa mediassa. Saksanvenäläiset väittivät, että arabimiehet olivat siepanneet tytön, kuljettaneet hänet asuntoon ja toistuvasti raiskanneet häntä päivien ajan.

Saksan poliisi on kiistänyt raiskausväitteen täysin perättömänä. Se on tutkinut väitteet ja todennut, että mitään sieppausta tai raiskausta ei ole tapahtunut.

Venäjän valtion tv-yhtiö tarttui tarinaan

Venäjän valtion televisioyhtiö Rossija 1 tarttui tarinaan lauantaina. Rossija 1 käytti pääjuttunsa lähteenä verkkopalvelua genosse.su (siirryt toiseen palveluun). Sivustoa kuvataan neuvostosaksalaiseksi, ja siellä kerrotaan Saksassa asuvien venäläisten elämästä.

Genosse.su  on neuvostosaksalainen sivusto, jossa kerrotaan saksanvenäläisten elämästä.
Genosse.su on neuvostosaksalainen sivusto, jossa kerrotaan Saksassa asuvien venäläisten elämästä.Kuvakaappaus genosse.su -sivustolta 20. tammikuuta 2016.

Jutussaan Rossija 1 haastatteli naista, joka esittäytyi tytön tädiksi. Tämä väitti, että kolme miestä oli raiskannut tyttöä 30 tunnin ajan, ennen kuin tämä heitettiin kadulle.

Tyttöä tai tämän vanhempia ei haastateltu. Sen sijaan televisioyhtiön Berliinin-kirjeenvaihtaja kertoi tytön vanhempien pelkäävän, että Saksan sosiaaliviranomaiset ottaisivat tytön huostaan.

Saksanvenäläiset huolissaan

Kirjeenvaihtaja myös haastatteli venäläisiä, jotka olivat huolissaan Marzahn-Hellersdorfissa sijaitsevasta pakolaiskeskuksesta ja siitä, että heidän lapsensa joutuivat kulkemaan paikan ohi.

– Vastaamme väkivaltaan väkivallalla, uhosi yksi haastatelluista.

Pakolaisten vastainen mielenosoitus Marzahn-Hellersdorfin kaupunginosassa 17. marraskuuta 2014.
Pakolaisten vastainen mielenosoitus Marzahn-Hellersdorfin kaupunginosassa.Bernd von Jutrczenka / EPA

Saksassa asuu noin kuusi miljoonaa ihmistä, joiden juuret ovat Venäjällä tai Neuvostoliitossa. Bloombergin kolumnisti Leonid Bershidsky, joka asuu Berliinissä, uskoo, että saksanvenäläisten huoli muslimisiirtolaisista on kantautunut Putinin korviin.

Bershidsky arvioi, että Euroopan äärioikeistopuolueet ovat Putinille arvokkaita liittolaisia Euroopan keskustalaisia hallituksia vastaan. Hän huomauttaa, että maahanmuuttovastaisen Pegida-liikkeen mielenosoituksissa liehuu usein Venäjän lippuja.

Putin pyrkii aiheuttamaan liittokansleri Angela Merkelille huolta kaikin mahdollisin keinoin, Bershidsky kirjoittaa. Motiivina olisivat Euroopan Venäjälle Ukrainan kriisin vuoksi asettamat talouspakotteet.

Rinnastus Ukraina-propagandaan

Deutsche Welle huomauttaa, että Venäjän valtiontelevisio on raportoinut Saksan pakolaiskriisistä jo kuukausien ajan, ja se on maalannut tilanteesta hyvin ankean kuvan.

DW rinnastaa raiskausväitteen Venäjän Ukrainan-konfliktin yhteydessä levittämään perättömään propagandaan. Se käyttää esimerkkinä Rossija 1:n uutista, jossa väitettiin, että ukrainalaiset sotilaat olisivat ristiinnaulinneet 3-vuotiaan pojan.

Juttu lähetettiin televisiossa heinäkuussa 2014. Yhtiö myönsi myöhemmin, että se ei ollut varmistanut jutun todenperäisyyttä. Se ei kuitenkaan pyytänyt perätöntä juttua anteeksi.

Korjattu 21.1. kello 12:20 Deutsche Welle on osa Saksan radiota.