Hyppää sisältöön

Islamin tutkija: Naisten ahdistelua ei pidä hyssytellä – taustalla vääristynyt kuva länsimaisista naisista

Miesjoukon harjoittama naisten ahdistelu on uusi ilmiö, josta ei missään nimessä pitäisi vaieta, sanoo islamin tutkija.

Naisiin kohdistuvan häirinnän vastainen mielenosoitus Kölnin tuomiokirkon edustalla lauantaina 9. tammikuuta 2016. Kölnin tapahtumien jälkeen julkisuudessa on puhuttu Lähi-idästä Eurooppaan rantautuneesta ilmiöstä (taharrush gamae), jossa miesjoukot häiritsevät naisia julkisilla paikoilla. Kuva: Roberto Pfeil / AFP

Islamin tutkijan mukaan naisten ahdisteluista ja muista maahanmuuttajataustaisten miesten tekemistä rikoksista pitää puhua suoraan, tai uhkana on rasismin lisääntyminen.

– Kyllä ilmiöstä pitää puhua avoimesti. Vääränlainen hyssyttely johtaa siihen, että pelataan rasistien pussiin. Se johtaa siihen, että aina kun jotain tapahtuu, kuvitellaan, että teon takana ovat maahanmuuttajataustaiset henkilöt, sanoo Helsingin yliopiston islamintutkimuksen ja arabian kielen lehtori Sylvia Akar.

Helsingin poliisi kertoi tiistaina saanensa ennätysmäärän rikosilmoituksia uudenvuoden yön tapahtumista. Tutkinnassa on yhteensä 15 rikosepäilyä, joista yksi on raiskaus, kaksi raiskauksen yritystä ja 12 seksuaalista ahdistelua. Epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaisia.

Joukkohäirintä uusi ilmiö myös Lähi-idässä

Islamin tutkija korostaa, että naisten häirintä ei ole arabimaissa sen hyväksyttävämpää kuin meilläkään.

– Häirinnästä on puhuttu esimerkiksi Kairossa jo 70-luvulta lähtien, ja sitä pidetään erittäin paheksuttavana ja ei-toivottuna. Monessa maassa se on rikoslaissa ankarasti tuomittua käytöstä, muistutti Akar Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Kölnin tapahtumien jälkeen julkisuudessa on puhuttu Lähi-idästä Eurooppaan rantautuneesta ilmiöstä, jossa miesjoukot häiritsevät naisia julkisilla paikoilla. Arabiankielisellä termillä taharrush gamae tarkoitetaan miesjoukon harjoittamaa naisten häirintää ja ei-toivottua lähestymistä julkisella paikalla.

Tutkijan mukaan ilmiö on uusi myös Lähi-idän suurissa kaupungeissa. Akarin mielestä ei voi ajatella, että naisten häirintä kuuluisi islamilaiseen kulttuuriiin.

– Minulla on myös omakohtaisia kokemuksia tapauksesta, jossa kuusi tuntematonta miestä tuli heti auttamaan, kun häädin ahdistelijaa pois kadulla, kertoo Akar. 

"Vääristynyt kuva länsimaisista naisista"

Selitystä Helsingin uudenvuoden tapahtumille tutkija hakee monen tekijän yhteisvaikutuksesta.

– Se on saattanut olla lumipalloefekti, tyhmyys on joukossa tiivistynyt.

– On myös voinut olla tietynlainen kulttuurishokki nähdä, miten naiset käyttäytyvät Helsingin keskustassa uudenvuoden yönä. Taustalla voi olla myös äärimmäisyyksiin menevää turhautumista omaan tilanteeseen, pohtii Akar.

Monen maahantulijan kuva länsimaisista naisista saattaa olla vääristynyt, arvelee tutkija.

– Kuva, joka länsimaisista naisista on esimerkiksi amerikkalaisten elokuvien ja sarjojen kautta jo pitkään syötetty Lähi-idässä, istuu tiukassa. Se on kuva länsimaisesta naisesta, joka on seksuaalisesti hyvin vapautunut ja harjoittaa seksiä ensitapaamisella melkein kenen kanssa haluaa, vaikka olisi naimisissakin.

– Tämäntyyppinen kuva on hyvin syvällä näiden ihmisten mielissä, ja siihen eivät tietenkään mitkään luokkahuoneessa tapahtuvat valistuskurssit auta.