1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi Päivä -sarjaa kuvataan uudessa jättihallissa Mediapoliksessa – tarina entistä lähemmäs Tamperetta

Roolihenkilön olemus kulkee näyttelijän mukana vuodesta toiseen. Käsikirjoittajat elävät jo ensi syksyä. Uuteen UP-halliin Mediapolikseen mahtuvat monen juonenkäänteen lavasteet.

Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Valmis Uusi Päivä-jakso tv-sohvalta katsottuna näyttää etenevän sutjakkaasti. Katsoja ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea yhdenkin keittiökohtauksen tekeminen vaatii. Kun sarjaan tulee kolme uutta jaksoa viikossa niin se vaatii sadan ihmisen työpanoksen käsikirjoittajista ohjaajaan ja näyttelijöihin. Ammattinäyttelijöitä on kymmenkunta ja avustajia moninkertaisesti.

Kässärissä viisi vaihetta

Alkuperäinen käsikirjoitus muovautuu nelihenkisessä tiimissä. Tiimi vetää suuremmat linjat, jotka puretaan dialogiksi eri käsikirjoittajien toimesta. Kaikkiaan teksti käy läpi viisi eri vaihetta. Nyt juonta on tehty jo ensi syksyyn saakka.

Periaate on, että tämä kaikki voisi sattua myös tavikselle.

Petri Repo

– Tämä on kylläkin enemmän henkilövetoinen sarja kuin juonellinen, sanoo pääkirjoittaja Petri Repo. Periaate on, että tämä kaikki voisi sattua myös tavikselle.

– Jos joku näyttelijä sairastuu, on kirjoitettava pitkiä paloja uudelleen. Onneksi vain kerran on pitänyt useampi jakso kirjoittaa uudelleen, huokaisee Repo helpottuneena.

Lyhyitä pyrähdyksiä kameran edessä

Näyttelijät joutuvat päivittäisdraamassa käyttämään aivan erilaista tekniikkaa kuin teatterissa, jossa samaa parin tunnin kokonaisuutta toistetaan. Sarjassa tehdään jopa kolmeakin jaksoa samaan aikaan. Työ etenee pätkissä – ei siis kronologisessa järjestyksessä.

– Muisti joutuu koetukselle, kun pitää jatkaa kohtauksesta, jota kuvattiin muutama päivä sitten. Se koettelee lyhytkestomuistin rajoja, sanoo Aino Haavistoa esittävä Inga Sulin.

– Roolihenkilö kulkee mukana vuosikausia, joten hän tulee tutuksi näyttelijälle. Rooli syvenee eri tavalla kuin teatterissa, sanoo Minna Haavistoa esittävä Anu Niemi.

Uusissa jaksoissa Minnasta paljastuu uusia puolia: hän on aikuisempi.

Roolihenkilö kulkee mukana vuosikausia, joten hän tulee tutuksi näyttelijälle. Rooli syvenee eri tavalla kuin teatterissa.

Anu Niemi

– Meillä on tavallaan ensi-ilta joka päivä, joka kohtauksen jälkeen, sanoo Antti Majanlahti eli Asko Haavisto.

Monta kohtausta samaan aikaan

Uusi varta vasten rakennettu UP-halli Mediapoliksessa sisältää sisäkuvauksen monet lavasteet samalla lattialla. Ulkokuvauksia tekee samaan aikaan toinen kuvausryhmä. Sarjaa kuvattiin vielä viime vuonna entisen pahvirullavaraston tiloissa Rantatiellä. Osa sen lavasteista räjäytettiin ja poltettiin. Näin muuttoa uusiin tiloihin käytettiin hyväksi tarinan käänteissä.

Tuottaja Samu Reijonen paljastaa, että jatkossa ulkokuvissa näkyy entistä enemmän Tampere, koska osa Virtauksen lukiolaisista lähtee opiskelemaan.

– Sarjassa näkyy esimerkiksi uusi "tamperelainen" Turbiini-baari, hehkuttaa Reijonen.

Uudet jaksot alkavat pyöriä Ylen TV2:lla 22. helmikuuta.