Villa Oskar on kahden aikuisen unelmakoti

Arkkitehdin käyttö pientalojen rakentamisessa on edelleen harvinaista, vaikka kiinnostus talosuunnittelua kohtaan on kasvanut sisustustrendin myötä. Yleensä arkkitehtitoimistojen puoleen käännytään, kun halutaan yksilöllinen ja omiin tarpeisiin sopiva koti.

Kotimaa
Ruokalutilan ikkunasta voi katsella Olkkajärven maisemaa.
Villa Oskar Rovaniemen Olkkajärven rannassa on arkkitehdin suunnittelema kahden aikuisen koti.Maija-Liisa Juntti / Yle

Villa Oskar tai Oskarinranta, kuten talon omistajat kotiaan puhuttelevat, on pari vuotta sitten valmistunut arkkitehti Heikki Viirin suunnittelema talo Rovaniemellä. Se on rakennettu luonnon ehdoilla ja yksi kokonainen, Olkkajärven suuntaan avautuva seinä on lattiasta kattoon ikkunaa.

Yksi, järvelle avautuva seinä on ikkunaa.
Olkkajärvelle avautuva seinä on kokonaan ikkunaa.Maija-Liisa Juntti / Yle
Työtilan takana kylpyhuone. Molemmista avautuvat maisemat järvelle. Alhaalla näkyy saunarakennus.
Työtilan takana kylpyhuone. Molemmista avautuu maisema järvelle. Alhaalla näkyy saunarakennus.Maija-Liisa Juntti / Yle

Talon omistajapariskunta halusi kodin, joka sopii elämäntilanteeseen, jossa lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Luonnon vaihtuva maisemataulu on osa sisustusta ja tekniset ratkaisut on hiottu viimeisen päälle.

– Portaikko vie usein paljon tilaa, mutta tässä se on käytetty millilleen hyödyksi. Portaikkoon on upotettu pyykkikuilu, likapyykkilaatikot, kodinkoneita ja kaappi astioille, talon emäntä Heli Ylinenpää kiittelee arkkitehdin oivalluksia.

Kodin keittiö on suoraviivainen ja valoisa. Vasemmalle portaikkoon on upotettu pyykkikuilu sekä kuvassa näkyvät kodinkoneet ja astikaappi.
Kodin keittiö on suoraviivainen ja valoisa. Vasemmalle portaikkoon on upotettu pyykkikuilu sekä kuvassa näkyvät kodinkoneet ja astikaappi.Maija-Liisa Juntti / Yle

Arkkitehtien käyttö pientalosuunnittelussa edelleen harvinaista

Oskarinrannalla onInstagramissa (siirryt toiseen palveluun)parituhatta seuraajaa. Vastaavien kuva- ja kotiblogien, lehtien ja sisustusohjelmien myötä kiinnostus

Talo tilattiin suunnittelutoimistolta sisustusta myöten.
Talo tilattiin suunnittelutoimistolta sisustusta myöten.Maija-Liisa Juntti / Yle

arkkitehtuuria ja sisustusuunnittelua kohtaan on kasvanut. Siitä huolimatta arkkitehtien palveluja käytetään vähän pientalojen suunnittelussa.

– Juttelin Arkkitehtitoimistojen liittoon ja sieltä arveltiin, että tänä päivänä se (arkkitehtien suunnittelmien talojen osuus)voisi olla sellaista viiden prosentin luokkaa eli osuus on tosi pieni, sisustussuunnittelija ja arkkitehtitoimiston Viiri/Ylinenpään toimitusjohtaja Tuula Ylinenpää kertoo.

Tuula Ylinenpää on toinen Oskarinrannan suunnittelijoista ja vastaa vaalean, sävyiltään ja materiaaleiltaan yhtenäisen talon sisustuksesta. Suunnittelija arvelee, että kustannusten lisäksi arkkitehtitoimiston käyttöä talonrakentamisessa saattaa jarruttaa toimistojen oma tilanne.

– Ehkä perinteisesti arkkitehtitoimistoille on vähän sellainen maine, että niitä on vaikea lähestyä. Ajatellaan, ettei ne ole kiinnostuneita. Se varmasti pitää paikkansakin. Toimistoja on todella erilaisia ja täytyy sanoa, että tietenkään toimistojen ja sen yrityksen kannalta pientaloprojekti ei ole ehkä kaikkein kannattavin projekti.

Talon emäntä  lempipaikallaan, saunarakennuksen terassilla, josta avautuvat kauniit maisemat rauhalliselle Olkkajärvelle.
Talon emäntä lempipaikallaan, saunarakennuksen terassilla, jolta maisemaa voi katsella myös paljusta käsin.Maija-Liisa Juntti / Yle