1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudenkaupungin soijatehdas soijaa vaille valmis

Kesäkuussa 2014 konkurssiin mennyt Uudenkaupungin soijatehdas aloittaa jälleen toiminnan helmikuun alussa. Tarkoituksena on takoa 150 miljoonan euron liikevaihtoa.

Nordic Soyan toimitusjohtaja Kim Kronstedt ja Uudenkaupungin soijatehdas. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Uudenkaupungin uudella soijatehtaalla eletään juuri nyt kiireistä aikaa. Tehtaan pitäisi käynnistyä maanantaina helmikuun 1. päivä, mutta tehtaalle tuleva soijaraaka-aine ei ole vielä saapunut Uuteenkaupunkiin.

– Ensimmäinen soijapapuerä on tullut Pohjois-Amerikasta. Se on nyt Euroopassa, ja sitä lastataan pienempiin laivoihin. Papujen pitäisi saapua Uutenkaupunkiin ensi maanantaina, sanoo Uudenkaupungin soijatehtaan eli Nordic Soyan toimitusjohtaja Kim Kronstedt.

Valmista on kun H-hetki koittaa

Tehtaalle on palkattu 65 työntekijää, jotka ovat valmistelleet laitosta H-hetkeä varten.

– Olemme käyneet läpi tehtaan tuotantolinjastoa ja tehneet tarvittavia muutoksia. Olemme valmiina käynnistämään toiminnan heti helmikuun alussa, Kim Kronstedt sanoo.

Tehtaan uusi omistaja, salolainen kiinteistöneuvos Jorma J. Nieminen uskoo, että tehtaan liikevaihto nousee 150 miljoonaan euroon. Täydellä kapasiteetilla tehdas prosessoi 200 000 tonnia soijapapua.

– Me teemme nyt ensimmäisessä vaiheessa soijarouhetta kotimaisen rehuteollisuuden käyttöön ja soijaöljyä vientiin, sanoo toimitusjohtaja Kim Kronstedt.

Kronstedt arvioi, että tänä vuonna tehtaalla päästään 70 prosenttiin maksimikapasiteetista.

Laajennus on mahdollista

Uudenkaupungin satama ja väylien syväykset eivät riitä soijatehtaan tarpeisiin, kun tulevaisuudessa soijalaivat tulevat suoraan Amerikasta.

– Ne laivat eivät pääse Uudenkaupungin satamaan. On vielä auki, minkä sataman kanssa täällä länsirannikolla tehdään sopimus näistä isommista laivoista, Kim Kronstedt kertoo.

Uusi omistaja haluaa ensin nähdä miten tämä laitos käynnistyy ja tuottaa.

Kim Kronstedt

Uudenkaupungin tehtaan toimintaa on myös mahdollista laajentaa, mutta toistaiseksi asiasta ei ole vielä tehty suunnitelmia.

– Minä luulen, että uusi omistaja haluaa ensin nähdä, miten tämä laitos käynnistyy ja tuottaa. Sitten hän päättää, haluaako hän laajentaa, Kim Kronstedt sanoo.