1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Sairaanhoitopiirin uudistus iskee köyhimpiin ja sairaimpiin potilaisiin"

Satakunnan sairaanhoitopiirin johto esittää sakkomaksuja psykiatrisen sairaanhoidon potilaille, jotka jättävät saapumatta vastaanotolle. Psykiatriasta vastaava Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu arvioi, että uudistus rokottaa kaikkein sairaimpia ja köyhimpiä potilaita.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto esittää psykiatrian potilaille sakkomaksuja, jos nämä jättävät varatut aikansa käyttämättä. 51,40 euron maksua perittäisiin yli 15-vuotiailta potilailta elokuun alusta alkaen.

Psykiatrian vastuualueen johtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu ei kannata korotusta vaan pitää esitystä kohtuuttomana potilaiden kannalta.

– Arvelen, että maksu kohdistuu kaikkein sairaimpiin ja köyhimpiin potilaisiin. Esimerkiksi skitsofreniaan useimmat sairastuvat niin varhain, että he eivät ole päässeet ollenkaan työelämään. Parempikuntoiset potilaat yleensä kykenevät hoitamaan käyntinsä niin kuin on sovittu, Haapasalo-Pesu kirjelmöi sairaanhoitopiirin yhtymähallitukselle.

Poissaolot johtuvat sairaudesta

Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu kertoo lausunnossaan, että poissaolot ovat ongelma psykiatrisessa hoidossa. Käyttämättömiä aikoja on lastenpsykiatriassa noin viisi prosenttia ja aikuisilla ja nuorilla kymmenen prosenttia varatuista ajoista.

Parempikuntoiset potilaat yleensä kykenevät hoitamaan käyntinsä niin kuin on sovittu.

Vastuualuejohtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu

Haapasalo-Pesu muistuttaa, että poissaolojen taustalla on usein potilaiden taudinkuva. Esimerkiksi skitsofreniaan liittyy oireena eristyneisyyttä, masennukseen aloitekyvyttömyyttä ja ahdistuneisuushäiriöihin sosiaalisia pelkoja.

Psyykkisten sairauksien aiheuttamat oireet johtavat siihen, että potilaat eivät varsinkaan tautien pahenemisvaiheissa hakeudu vastaanotolle. Nuorilla potilailla ongelmat kärjistyvät.

Poliitikot päättävät

Suomessa sakkomaksu on käytössä Haapasalo-Pesun mukaan vain muutamissa sairaanhoitopiireissä. Maksujen käyttöönotosta päättää Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallitus ensi maanantaina.

Vastuualuejohtaja Haapasalo-Pesu toivoo, että ongelmaa yritettäisiin poistaa maksujen sijasta muilla keinoilla, kuten käyntikerroista etukäteen muistuttavilla tekstiviesteillä.

Muiden maksujen korotuksia lykätään

Psykiatrian sakkomaksu olisi samansuuruinen kuin muista käyttämättömistä ajoista tulevaisuudessa lähetettävä maksu.

Muiden kuin psykiatrisen potilaiden maksu käyttämättämättä jääneestä hoitokerrasta on ollut 40,30 euroa, joten korotus olisi 11,10 euroa. Tämä muutos tulisi voimaan jo maaliskuun alussa.

Muilta osin Satakunnan sairaanhoitopiiri on edelleen lykkäämässä päätöstä potilaiden maksujen korotuksista. Sairaanhoitopiiri pohti maksujen merkittävää korottamista ennen vuodenvaihdetta, mutta poliitikot eivät halunneet tehdä alkuvuonna muuta kuin indeksikorotuksen.

Nyt sairaanhoitopiirin johtaja Ahti Pisto haluaa siirtää korotuspäätöstä eteenpäin niin, että ratkaisu tehtäisiin viimeistään huhtikuussa. Samalla käsitellään jo alustavasti vuoden 2017 budjettia.

Satakunnassa esimerkiksi poliklinikkamaksu on tällä hetkellä 32,70 euroa. Valtion mahdollistamien erilliskorotusten jälkeen se voisi olla 41,70 euroa. Osa sairaanhoitopiireistä ja kunnista on ottanut maksukorotukset käyttöön mutta osa on pidättäytynyt niistä.