Koe uusi yle.fi

Kouluverkon tarkastelu säilyy toistaiseksi Helsingin kaupunginvaltuustolla

Valtuusto pui keskiviikkona kipakkaan sävyyn esitystä, jonka mukaan päätökset koulujen lakkauttamisista ja yhdistämisistä siirtyisivät valtuustolta opetuslautakunnalle.

Kotimaa
Ala-asteen oppilaita tunnilla pulpeteissa.
Ala-asteen oppilaita tunnilla pulpeteissa.Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona palauttaa esityksen kouluverkkotarkastelun muutoksesta uuteen valmisteluun.

Valtuusto hyväksyi Pilvi Torstin (sd.) tekemän palautusesityksen äänin 44–37.

Kiistelty esitys palautetaan uudelleen valmisteluun siten, että koulujen lakkauttamis-, perustamis- ja yhdistämisasioiden mahdolliset toimivaltamuutokset arvioidaan johtamisjärjestelmää koskevan uudistuksen yhteydessä.

Helsinki on siirtymässä pormestarimalliin, jossa muun muassa lautakuntien puheenjohtajuuksiin on tulossa muutoksia. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2017.

Alkuperäisen esityksen mukaan päätökset koulujen lakkauttamisista, perustamisista ja yhdistämisistä olisivat siirtyneet valtuustolta opetuslautakunnalle.

Tätä perusteltiin muun muassa sillä, että nykyään esimerkiksi terveysaseman sulkemisesta päättää sosiaali- ja terveyslautakunta, ei valtuusto.

"Kouluverkosta pitää päättää tässä salissa"

Kaupunginhallituksen esitys herätti runsaasti keskustelua julkisuudessa jo ennen valtuuston kokousta. Keskustelu virisi myös valtuustossa varsin kipakaksi.

Lautakunnan päätösvalllan vahvistamista kannattanut Timo Laaninen (kesk.) ihmetteli, miksi vihreät eivät luota asiassa opetuslautakunnan puheenjohtajaan Minerva Krohniin. Krohn on samasta puolueesta, mutta kannatti alkuperäistä esitystä. Vihreistä muun muassa Otso Kivekäs kannatti esityksen palauttamista.

Jape Lovén (sd.) näki, että "vaaleilla valittujen henkilöiden tulee kantaa vastuu päätöksistä" ja päätösvalta kouluista tulisi olla valtuustolla. Tällä Lovén viittasi käytäntöön, jossa puolueet saattavat valita lautakuntien jäseniksi valtuuston ulkopuolisia ihmisiä.

Myös Vihreiden Jukka Relander vetosi valtuuston arvovaltaan ja totesi, että "kouluverkosta pitää päättää tässä salissa".

Lopulta Eero Heinäluoma (sd.) huomautti, että "mitään vahinkoa ja harmia ei synny, jos esitys laitetaan uudelleen valmisteluun".

Kouluja yhdistetään

Samalla kaupunginvaltuusto päätti kouluverkon tiivistämisestä. Valtuusto siunasi yksimielisesti Ylä-Malmin peruskoulun ja Kotinummen ala-asteen yhdistämisen sekä Kannelmäen peruskoulun ja Pelimannin ala-asteen yhdistämisen.

Valtuusto päätti myös Kalasataman alueen peruskoulun perustamisesta ja Brahenpuiston koulun yhdistämisestä siihen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena