Koe uusi yle.fi

Orpo: Jokin Venäjän rajalla on muuttunut

Sisäministeri Petteri Orpo kummastelee turvapaikanhakijoiden pääsyä Venäjän rajavyöhykkeelle. Ilman viranomaisten hyväksyntää näin ei voi tapahtua, Orpo arvioi Ylen A-studiossa.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Venäjän pohjoisten raja-asemien kautta on tullut Suomeen enimmillään parikymmentä turvapaikanhakijaa päivässä viime viikkojen ajan. Rajan yli tultiin aluksi polkupyörillä ja myöhemmin romuautoilla.

Orpo (kok.) sanoi A-studiossa, että aiemmin rajavyöhykkeelle ei ole ilman papereita ollut asiaa:

– Minulla on se käsitys että rajavyöhykkeelle ei ilman Venäjän viranomaisten sallimista kukaan ilman asianmukaisia asiakirjoja mene tai liiku. Syystä tai toisesta Venäjän viranomaiset hyväksyvät tämän rajalle tulon.

A-studion juontaja Susanne Päivärinta kysyi Orpolta, miten korkealla tasolla rajavyöhykkeelle päästäminen on siunattu:

– Kuinka korkealla tasolla siunaus tälle hyväksynnälle on annettu?

– Me käymme tällä hetkellä keskusteluja sekä viranomaisten- että poliittisella tasolla ja me uskomme, että löydämme ratkaisun, koska ei voi olla kummankaan maan etu se, että tällainen tilanne joka meillä nyt tuolla on, jatkuu.

– Voitko sanoa mistä tahosta tämä muutos on lähtenyt, miksi nyt sallitaan näin?

– En osaa siihen vielä vastausta antaa, mutta meillä on nyt lähitulevaisuudessa tapaamisia tämän tiimoilta, palataan sitten asiaan.

Tapaamisilla Orpo viitannee sisäministeriön 15.1. kertomiin tietoihin tapaamisista, joissa muun muassa Orpo tapaa Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin alkuvuonna Helsingissä.

"Dublin-uutinen paikkansapitämätön"

Keskiviikkona uutisoitiin, että EU-komissio aikoo esittää Dublin-asetusta purettavaksi. Orpo pitää lehtitietoa kuitenkin tietojensa valossa paikkansapitämättömänä.

– Suhtaudun erittäin suurella varauksella ainakin toistaiseksi tähän esitykseen. Meidän tietojemme mukaan komissio valmistelee Dublin-sopimukseen uudistuksia ja niitä on tarkoitus esitellä kevään aikana. Mutta että Dublin -sopimuksesta kokonaan luovuttaisiin, tuntuisi väärältä ratkaisulta.

Orpo kuitenkin lisäsi, että Schengen- ja Dublin-järjestelmiä käsitellään tulevalla viikolla EU-maiden sisäministerien kesken, eikä tämän kokouksen asiakirjoja ole vielä tullut Suomeen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihtolajit

Krista Pärmäkoski vai Marit Björgen? Pärmäkoskella takana kotiedulla yllätysmomentti

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Matti Vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehuu Ahtisaarta ja Halosta, moittii Sauli Niinistön politiikkaa kapea-alaiseksi