Mielenosoittajat tunkeutuivat Moldovan parlamenttiin, vaativat uusia vaaleja

Parlamentti oli aiemmin nimittänyt Moldovaan uuden EU-myönteisen hallituksen.

Ulkomaat
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa 20. tammikuuta 2016.
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa 20. tammikuuta 2016.EPA / Dumitru Doru

Itä-Euroopan Moldovassa joukko mielenosoittajia murtautui keskiviikkona mellakkapoliisin linjojen läpi parlamenttiin sen jälkeen, kun maahan oli nimitetty uusi EU-myönteinen hallitus.

Hallituksen johtoon nimitetty Pavel Filip on Moldovan kolmas pääministeri alle vuoden sisällä. Venäjä-mielinen oppositio boikotoi äänestystä uudesta hallituksesta.

Edellinen hallitus oli erotettu lokakuussa maata ravistelleen pankkiskandaalin jälkimainingeissa. Moldova ajautui poliittiseen sekasortoon vuonna 2014, kun maan pankkijärjestelmästä katosi miljardi dollaria eli noin 900 miljoonaa euroa.

Moldovan lippuja kantaneet ja iskulauseita huutaneet mielenosoittajat vaativat keskiviikkona uusien vaalien järjestämistä ja syyttivät hallituksen nimittäneitä poliitikkoja pettureiksi.

Uutistoimisto AP:n mukaan osa mielenosoittajista uskoi, että uusi hallitus on kompromissiratkaisu, joka ei pysty kitkemään Moldovan laajaa korruptiota tai tekemään uudistuksia. Toiset taas vastustivat EU-myönteistä hallitusta ja katsoivat, että Moldovan pitäisi pysyä Venäjän vaikutuspiirissä.

Poliisi onnistui myöhemmin keskiviikkona työntämään mielenosoittajat ulos parlamentista. Kuusi poliisia loukkaantui kahakoissa.

Lähteet: AP, Reuters