yle.fi-etusivu

IMF tukki Kreikan tukemisen sallineen porsaanreiän

Vuonna 2010 luotu poikkeussääntö on mahdollistanut IMF:n osallistumisen ylivelkaantuneiden euromaiden tukipaketteihin.

Ulkomaat
IMF:n logo pääkonttorin edustalla Washington DC:ssä.
IMF:n pääkonttori Washington DC:ssä.Jim Lo Scalco / EPA

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lakkautti keskiviikkona säännön, joka oli sallinut sen osallistumisen Kreikan, Irlannin ja Portugalin tukipaketteihin.

IMF on perinteisesti vaatinut, että lainaajavaltion julkisen velan pitää "suurella todennäköisyydellä" olla kestävällä tasolla.

Vuonna 2010 IMF loi kuitenkin sääntöihinsä porsaanreiän, jonka mukaan se voi myöntää lainoja myös sellaisille valtioille, joiden lainanmaksukyky on kyseenalainen, mikäli niiden ajautuminen maksukyvyttömyyteen uhkaa aiheuttaa laajemman kriisin.

Kreikka ei vuonna 2010 täyttänyt IMF:n ehtoa kestävästä julkisesta velasta, mutta Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyn pelättiin johtavan vakaviin seurausvaikutuksiin euroalueella. Siksi IMF loi poikkeussäännön, joka salli sen osallistumisen Kreikan kahteen ensimmäiseen tukipakettiin 2010 ja 2012 yhdessä EU:n ja Euroopan keskuspankin EKP:n kanssa.

Saman säännön perusteella IMF on osallistunut myös Irlannin ja Portugalin tukemiseen.

Lainaussääntöjen porsaanreikä on saanut paljon kritiikkiä muun muassa kehittyviltä mailta, joiden mielestä se on mahdollistanut Euroopan maiden suosimisen.

Kesällä sovitun Kreikan kolmannen tukipaketin kohdalla IMF on vaatinut, että Kreikan velkataakkaa helpotetaan velan kestävyyden varmistamiseksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan se on merkki siitä, että poikkeussäännöstä oli käytännössä luovuttu jo aiemmin.

Lähteet: AFP, Reuters