Koe uusi yle.fi

Norjan Kirkkoniemessä soihtumielenosoitus vastusti turvapaikanhakijoiden palautusta Venäjälle

Kymmenet kansalaiset vastustivat turvapaikanhakijoiden palautusta Venäjälle mielenosoituksessa Norjan Kirkkoniemessä keskiviikkoiltana. Erityisesti kriisialueiden kansalaisten kuten syyrialaisten palauttamien herättää huolta. Norjan hallituksen mukaan palautus Venäjälle on turvallista.

turvapaikanhakijat
Norjan Kirkkoniemessä osoitettiin mieltä keskiviikkona.
Norjan Kirkkoniemessä mielenosoittajat vastustivat turvapaikanhakijoiden palautuksia Venäjälle vastaanottokeskuksen portilla keskiviikkoiltana 20.1.2016.Tapani Leisti / Yle

Soihduin varustautunut rauhallinen mielenosoittajien joukko kokoontui Finnmarkin vastaanottokeskuksen portille eilen illalla kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Taivaalla leimusivat vaimeat revontulet tunturien ja Jäämeren yllä.

Kirkkoniemen lentokentän vieressä olevan Finnmarkin vastaanottokeskuksen suojissa on kymmeniä turvapaikanhakijoita, jotka on määrä lähiaikoina palauttaa bussikyydillä takaisin Venäjälle. Tiistaina vietiin ensimmäiset 13, he olivat nuoria miehiä.

Seuraava bussi voi lähteä tänään torstaina. Sen kyydissä voi olla myös lapsia. Joukossa voi olla syyrialainen kolmen lapsen perhe, jonka tapauksesta Norjan tiedotusvälineet ovat täällä kertoneet.

Tämä syyrialaisperhe oli myös eilen illalla kohtaamassa mielenosoittajat vastaanottokeskuksen portilla kun seurasimme tapahtumaa kuvaaja Jarmo Honkasen kanssa lukuisten norjalaisten tiedotusvälineiden kanssa.

Syyrialaisperheen mukaan he maksoivat 20 000 dollaria matkasta Syyriasta Moskovan kautta Murmanskiin ja edelleen tänne Pohjois-Norjaan. He saapuivat tänne Kirkkoniemeen läheisen Storskogin rajanylityspaikan kautta viime syksynä.

Syyrialaiset pelkäävät Venäjän palauttavan Syyrian kauhuihin

Perheen mukaan he ehtivät olla Venäjällä vain neljä päivää ennen tuloa Norjaan viime vuoden lokakuussa. Parissa kuukaudessa Norjan ulkomaalaisviranomaiset ovat päättäneet, ettei perusteita tämän syyrialaisperheen perheen turvapaikalle Norjassa ole, vaan heidät voidaan palauttaa turvallisesti Venäjälle.

Perhe odottaa ahdistuneena palautusta Venäjälle. He pelkäävät Venäjän palauttavan heidät takaisin Syyriaan. Ajatus paluusta sodan ja terrorin keskelle kolmen pienen lapsen kanssa on kammottava.

Palautuksia vastustavien mielenosoittajien mukaan Norjan viranomaiset tekevät päätöksiä liian nopeasti tutkimatta kunnolla turvapaikanhakijoiden tilannetta. Norjassa porvarihallituksen mm. oppositiossa olevan työväenpuolueen tuella viime vuonna tekemien tiukennusten mukaan pääsy maata pitkin Norjaan turvapaikanhakijaksi on aika mahdotonta.

Norjassa käydään kuumaa keskustelua palautuksista. Joukko ihmisoikeusjärjestöjä kuten Norjan Helsinki komitea, on kannellut rajan sulkemisesta turvapaikanhakijoilta YK:n ihmisoikeuselimiin.

Alkuviikosta Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa YK:n pakolaiskomissaarin edustaja katsoi, että palauttaminen Venäjälle on väärin, koska Venäjää ei voi pitää turvallisena maana turvapaikanhakijoille.

Norjan hallitus on tyrmännyt arvostelun. Norjan siirtolaisministeri sanoi äsken suurkäräjillä eli Norjan eduskunnassa, että oikeudenmukainen turvapaikkakäytäntö vaatii, että ilman todellisia perusteita turvapaikkaa hakevat palautetaan. Hallituksen mukaan Venäjä on turvallinen maa.

Kymmenen kilometrin päässä täältä Kirkkoniemestä oleva Norjan Storskog on ainoa maarajanylityspaikka Norjan Venäjän vastaisella rajalla. Sieltä tuli lyhyessä ajassa viime syksynä viisi ja puoli tuhatta turvapaikanhakijaa tänne Pohjois-Norjaan. Syyrialaisten lisäksi tulijoissa on lukuisia eri kansallisuuksia.

Kun Norja viime marraskuussa käytännössä sulki Storskogin turvapaikanhakijoilta, niin tulijat suuntasivat Suomeen Lapin rajanylityspaikkojen Raja-Joosepin ja Sallan kautta. Sitä reittiä Suomeen on tullut noin tuhat ihmistä, lähes puolet heistä afgaaneja. Kansallisuuksia on yli 30.