Koe uusi yle.fi

Vamma lapsella herättää epäilyksen väkivallasta – ilmoitukset poliisille lisääntyivät kolmanneksen

Lakiuudistus velvoitti viime vuonna lasten kanssa työskentelevät ilmoittamaan epäilyksensä suoraan poliisille lastensuojeluviranomaisten lisäksi. Merkittävää osa ilmoituksista ei olisi kuulunut tehdä lainkaan, mutta ilmoitusta pantatessa vakavat tilanteet jäisivät piiloon.

Kotimaa
Lapsi lääkärissä.
Ilkka Klemola / Yle

Epäilyjä lapsen pahoinpitelystä tuli viime vuonna poliisin tutkittavaksi peräti kolmannes enemmän kuin edellisvuonna. Määrä nousi koko maassa päälle 2 400:sta miltei 3 300:aan. Alle 15-vuotiaisiin kohdistuneen väkivallan lisääntynyt selvittely johtuu uudesta laista.

Viime keväänä muun muassa opettajille ja lääkäreille tuli velvollisuus ilmoittaa alaikäisen epäillystä pahoinpitelystä suoraan poliisille lastensuojeluviranomaisten lisäksi. Kaltoinkohtelujen havaitsemista on pyritty tehostamaan helsinkiläisen 8-vuotiaan tytön murhan jälkeen. Seksuaalirikosten osalta ilmoitusvelvollisuus on ollut laissa jo neljä vuotta.

Lasten pahoinpitelyn yleistyminen ei vaikuta todennäköiseltä. Esimerkiksi epäilyt 15–17-vuotiaiden joutumisesta väkivallan uhreiksi ovat vähentyneet niin viime kuin edellisvuonnakin.

Uusissa ilmoituksissa ei vakavia tapauksia

Helsingin poliisissa läheisväkivaltaryhmä on kirjannut alaikäisiin liittyviä ilmoituksia runsaasti aiempaa enemmän. Yhteydenottoja on tullut erityisesti päiväkodeista, kouluista ja jonkin verran lääkäreiltä, tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo kertoo.

Juuri uusien ilmoitusvelvollisten kertomana ei ole tullut esiin yhtään vakavaa tapausta, joka ei olisi tullut poliisin tietoon myös muuta kautta, eikä syyttäjälle asti menneiden tapausten määrä ole kasvanut lainkaan.

Ilmoitusvelvollisuuden perusteella tulleista pahoinpitelyepäilyistä merkittävä määrä on sellaisia tapauksia, joista ei kuuluisi ilmoitusta tehdä lainkaan.

– Lapsen vammalle löytyykin luonnollinen selitys. Käy vaikka ilmi, että jäljet ovat peräisin lasten keskinäisistä leikeistä. Työntekijä on ilmoittanut havainnostaan oman selustansa turvaamiseksi, Vuorisalo sanoo.

Poliisi ymmärtää hyvin, että epäilyistä ilmoitetaan herkästi nyt, kun laki velvoittaa. Aiemmin ilmoitus tehtiin aluksi lastensuojeluviranomaisille, jotka selvittivät kokonaiskuvaa ja vasta sitten soittivat poliisille, mikäli epäilivät väkivaltarikosta.

– Lastensuojelun kanssa teemme edelleen yhteistyötä. Sen huomaa, että heillä on parhaat mahdollisuudet arvioida lapsen etua ja hänen elinympäristöään.

Vanhempien ehkä vaikeampi uskoutua ammattilaisille

Vanhemmille kysymykset kaltoinkohtelusta aiheuttavat väistämättä pahaa mieltä riippumatta siitä, selvitetäänkö asiaa päivähoidossa vai terveyskeskuksessa. Epäilyn kohteena ei viihdy kukaan. Arvioitavaksi päätyy väistämättä myös tyystin viattomia läheisiä.

– Ihmisten täytyy ottaa tämä välttämättömänä asiana, jotta uusia [surmia] ei tulisi, tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo sanoo.

Lääkärikunnassa pelätään, että osa vanhemmista alkaa aristella kodin ongelmista kertomista, kun edessä on aiempaa herkemmin viranomaisselvitys. Vaitiolovelvollisuuden ja ilmoitusvelvollisuuden rajat ovat koetuksella.

Vantaalla Tikkurilan neuvolassa työskentelevä lastenlääkäri Tom Sundell haluaa muistuttaa, että ammattilaiset toimivat lapsen parhaaksi vammojen syistä riippumatta.

Kenenkään lapsen kohdalla ei lähtökohtaisesti oleteta, että häntä on pahoinpidelty. Lääkäri haluaa joka tapauksessa kuulla mahdollisimman tarkkoja tietoja loukkaantumisesta, jotta lasta osataan hoitaa mahdollisimman oikein, Sundell sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"