yle.fi-etusivu

Viruskaan ei viihdy kovassa pakkasessa – kylmyys hillitsee tartuntatautien leviämistä

Terveyskeskuksissa on hiljaista kun kova pakkanen pakottaa ihmiset sisätiloihin.

Kotimaa
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Kova pakkanen on vähentänyt virustartuntojen määrää. Avohoidon ylilääkäri Jouko Hänninen Mikkelin terveyskeskuksesta kertoo, että pakkaset rauhoittavat aina tartuntatautitilannetta.

– Meille pakkanen on liittolainen. Terveyskeskuksessa on aina pakkasella tavallista rauhallisempaa ja niin on ollut nytkin. Ihmiset liikkuvat kovalla pakkasella vähemmän kodin ulkopuolella, jolloin virukset eivät tartu niin helposti ihmisestä toiseen.

Vaikka pakkanen ei varsinaisesti estä tauteja tarttumasta, niin se hillitsee myös viruksia siinä kuin ihmisiäkin.

– Kovassa pakkasessa virukset jaksavat huonosti ja parhaiten ne näyttäisivät viihtyvän nollakelissä ja kosteassa säässä, Hänninen sanoo.

Suurin syy niin tautien leviämiseen kuin tautitilanteen rauhoittumiseen on kuitenkin ihmisten liikkumisessa. Esimerkiksi syksyllä ihmiset siirtyvät sisätiloihin ilman viiletessä, jolloin virukset villiintyvät. Kun pakkanen on riittävän kova, kukaan ei viitsi lähteä mihinkään. Sään leudontuessa liikkeelle lähtevät kuitenkin taas niin ihmiset kuin viruksetkin.

Hänninen muistaa vanhastaan, että kun Mikkelissä vielä oli varuskunta, epidemiat saivat alkunsa sieltä. Varusmiehet onkin perinteisesti passitettu telttamajoitukseen tautien pelossa.

– Se perustuu siihen, että varusmiehet ovat silloin pienemmissä yksiköissä, jolloin taudit eivät leviä niin rajusti. Olen yrittänyt puhua meillä terveyskeskuksessakin siitä, että nuhakuumepotilaat käyttäisivät täällä asioidessaan maskia, koska muuten taudit leviävät terveyskeskuksessa hurjasti, Hänninen sanoo.

Nyt jyllää influenssa

Tällä hetkellä influenssa jyllää ympäri Suomea. Terveyskeskuksessa ja sairaalassa asti tauti ei aina näyttäydy niin rajusti kuin kotona pötköttävät potilaat voisivat kuvitella.

– Nämä taudit sairastetaan usein kotona eikä suurin osa koskaan tule meidän tietoon saakka. Liikkeellä on niin influenssaa kuin norovirustakin, mutta meillä on tullut vastaan vain yksittäistapauksia. Influenssa voi aiheuttaa lapsilla myös ripulia, oksentelua ja kuumetta. Norovirus on ruotsinkielisen nimensä "vinterkräksjuka" mukainen tauti ja sitä on aina talvisin liikkeellä, Mikkelin keskussairaalan infektioylilääkäri Sakari Vuorinen kertoo.

Liikkeellä on tavalliseen tapaan myös nuhakuumetta.

– Virukset leviävät ihmisten yskiessä. Pisarat tarttuvat joko käsiin, kun niillä suojataan suuta tai lentävät ympäristöön. Sitten ne leviävät esimerkiksi ovenkahvoista käsien kautta suuhun, Hänninen sanoo.