Kännykän jälkeen perinteinen kiinnostaa – kamera tallentaa luonnon lumoa

Harrastajat ovat palaamassa kännykkäkuvaamisen kautta digikameroiden käyttäjiksi. Kuusamossa kymmenille kuvauskursseille kertyy jopa jonoja.

Kotimaa
Paavo Hamunen, luontokuvaaja
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamolainen ammattiluontokuvaaja ja valokuvauksen opettaja Paavo Hamunen on arkistoinut tietokoneelleen tarkalleen 281 504 ottamaansa kuvaa. Tuoreimmat hän tallensi Rukan kupeessa Konttaisenvaaralla -30 asteen pakkasessa tammikuun 19. päivän iltana.

Kuviin tallentui Konttaisella tietenkin luontoa, muun muassa tykkypuita.

Osalle kursseista jonotetaan

Luonnon kuvaamisen suosio kasvaa hurjaa vauhtia. Konttaisenvaaralle himoitsevat kameroinen tänä vuonna kymmenet luontokuvauksen kursseille Kuusamossa osallistuvat.

Ruskamaiseman kuvaamiseen keskittyvälle kurssille on aina jono.

Eevaleena Isoviita

Kuusamo-opistossa on 15 valokuvauksen lyhytkurssia, jotka keskittyvät erityisesti luonnon kuvaamiseen. Opetusta järjestävät myös Kuusamossa luontokuvauksen parissa työskentelevät ammattilaiset. Kursseja on tänä vuonna Kuusamossa kymmeniä.

– Kaikki täyttyvät nopeasti luontokuvaamisesta kiinnostuneista. Muun muassa syksyisin ruskamaiseman kuvaamiseen keskittyvälle kurssille on aina jono. Samoin Lofooteille suuntautuvalle ympäristö- ja maisemakuvauksen kurssille on tungosta, kertoo Kuusamo-opiston vs. rehtori Eevaleena Isoviita.

Kohteina omat jutut

Valokuvausta opettava Paavo Hamunen toteaa, että yli 90 prosenttia Kuusamossa luontokuvaamisen kurssilaisista tulee Jyväskylän eteläpuolelta.

– Parikymmentä vuotta sitten, kun aloittelimme luontokuvauskursseja, osallistujista suurin osa oli miehiä 50 – 70 ikävuosien väliltä. Aihepiiri liikkui tuolloin lähinnä suurpedoissa ja maisemissa.

– Nykyisin puolet on naisia. Aihepiiri on muuttunut yksilöllisempään suuntaan. Nyt kuvataan yksityiskohtia ja enemmän niin sanottuja omia juttuja, Hamunen kertoo.

Kännykästä digikameraan

Valokuvaamisen suosion kasvuun on vaikuttanut vahvasti kännykkäkamerat. Esimerkiksi luontoa ahkerasti kännykällä kuvaavista monet huomaavat Hamusen mukaan jossakin vaiheessa, että kuvista pitäisi saada enemmän irti, jolloin harrastaja hankkii digikameran.

Nyt kuvataan yksityiskohtia ja enemmän niin sanottuja omia juttuja.

Paavo Hamunen

– Aikoinaan filmikameralle kuvanneet luopuivat kuvaamisesta tai ainakin kuvaaminen hiipui jossakin vaiheessa. Digikameroiden tultua markkinoille, innostus kuvaamiseen elpyi, Hamunen kertoo.

– Nykyisissä kännykkäkameroissa on paremmat kennot kuin aikoinaan järjestelmäkameroissa. Kuvan laatu puhelimen kamerassa on tänä päivänä hyvä, Hamunen toteaa.

Valokuvauskurssit Kuusamossa käynnistyvät helmikuun alkupuolella. Paavo Hamusen ohjaamana ensimmäiselle kurssille osallistuvat perehtyvät muun muassa kuvien tekniseen perussäätöihin ja arkistointiin.

Lukujärjestyksestä löytyy tottakai kuvausretkiä Kuusamon Myllykoskelle, Konttaisen vaaralle ja Kiutakönkäälle.