Ulkopäiväkodissa on saatu lapset luistelemaan – jopa 3-vuotias oppii lajin salat

Turussa toimivassa ulkopäiväkodissa on huomattu, että pienetkin lapset saadaan oppimaan luistelun salat. Läheisellä luonnonjääkentällä on luisteltu parin viikon ajan, ja lastenhoitaja on tyytyväinen saavutuksiin.

Kotimaa
Lastenhoitaja Annukka Stolt opettaa lasta luistelemaan

Turun Viinamäenkadulla on päiväkotiryhmä, joka pääsääntöisesti on ulkona kaikilla keleillä. Lasten tukikohtana toimii päiväkodin pihalle rakennettu kota, jossa lapset käyvät syömässä ja jatkossa uinahtavat myös päiväunille. Lastenhoitaja Annukka Stolt kertoo, että lapset ovat hyviä keksimään leikkejä luonnossa.

– Aamulla he alkoivat heti kerätä noita jääpuikkoja, joita oli muodostunut kodan seinustalle. Tuolla on pari lumikolaa, mutta ne eivät kiinnosta.

Puissa roikkuu muoviämpäreitä, joita lapset heiluttelevat.

– Tässä meillä oli eläinsairaala ja pehmoleluja keinutettiin ämpäreissä, naurahtaa Stolt tyytyväisenä lasten kekseliäisyydelle.

Lapsia aamupalalla ulkopäiväkodissa
Aamupalan lapset syövät kodassa ulkopäiväkodissa.Minna Rosvall / Yle

Luistelu sujuu muutaman päivän harjoittelun jälkeen

Ulkopäiväkodissa lapset tutustuvat eri talviurheilulajeihin. Ensin luistellaan, sitten hiihdetään ja lopuksi lumikenkäillään. Tammikuussa käydään joka päivä luistelemassa.

Lastentarhanopettaja laittaa luistimia lapsille
Lastentarhanopettaja Päivi Hellsten auttaa lapsille luistimia jalkaan.Minna Rosvall / Yle

– Nämä kaikki lajit opetetaan ennen talvilomaviikkoa, joten sitten lapset voivat harrastaa näitä vanhempiensa kanssa, kertoo Annukka Stolt.

Jotkut lapsista nauttivat aamupalan päiväkodissa. Toiset syövät kotona, ja saapuvat päiväkotiin puoli yhdeksän aikaan. Sitten laitetaan reput selkään ja kävellään läheiselle luistelukentälle.

Luistelukopissa lapset ovat melko omatoimisia ja saavat itsekin luistimia jalkaan ja kypärät päähän. Lastentarhanopettaja Päivi Hellsten on riisunut päällystakin – sen verran hikistä hommaa luistinten laitto on.

Lapsia luistelukopissa luistimet jalassa
Ulkopäiväkodin lapset oavt saaneet luistimet jalkaa.Minna Rosvall / Yle

– Tarvitsisimme toisen kopin tänne Itäharjun päivähoitoyksiköiden käyttöön. Olen pyytänyt sitä monta kertaa. Meitä on luistelemassa täällä joskus jopa 150 lasta. Pienten täytyy päästä välillä lämmittelemään ja lepäämään, pohtii lastenhoitaja Stolt.

Lasta kannattaa tukea vain vähän luistelun alussa

Annukka Stolt on itse harrastanut tosissaan muodosteluluistelua, joten hän tuntee lajin hyvin.

– Katso nyt tuossa kolmivuotias luitelee. Jotkut lapsista aloittivat luistelun vasta meidän kanssamme, joten olen todella tyytyväinen.

Lastenhoitaja korjaa varusteita.
Lastenhoitaja korvaa välillä varusteita.Minna Rosvall / Yle

Lasta ei kannata tukea liikaa luistelun alussa. Stolt ei kannusta myöskään käyttämään tukia.

– Lasta kannattaa tukea kevyesti ranteesta. Tärkeää on, että luistimet ovat tarpeeksi tukevat. Kirpputorita vaikka saa luistimet hyvään hintaan. Luistimeen täytyy mahtua ohut sukka ja villasukka. Luistimet täytyy teroittaa ennen aloittamista. Se vaikuttaa tekniikkaan. Ensi kävellään jäällä ja siitä leikin avulla opetetaan lasta. Me käytämme apuna myös vanteita, joita pitämällä lasten tasapaino kehittyy, kertoo Stolt.

Pakkasessa on pärjätty

Ulkopäiväkodissa odotettiin kovasti talvea. Pakkasrajaa ei ole. Jos tulee kylmä, ryhmä voi mennä kotaan lämmittelemään.

– Olemme neuvoneet vanhempia pukeutumisessa – kerrospukeutuminen on kaiken a ja o. Märkäkeleissä ei ollut mitään vikaa, mutta onhan nämä lumileikit ihan eri juttu taas, kertoo lastenhoitaja Stolt.

Stolt on tyytyväinen, että Turun kaupunki sai Paavo Nurmi -säätiöltä palkinnon Ilo kasvaa liikkuen -hankkeeseen osallistumisesta.

– Tämähän kannustaa vanhempia liikkumaan myös lastensa kanssa. Olemme kuulleet, että vanhemmat ovat "joutuneet" lähtemään luistelukentälle lastensa kanssa ja hiihtämään ja pulkkamäkeen. Mikä sen parempaa yhdessä tekemistä kuin ulkoliikkuminen on, kertoo Stolt.