Hirvittääkö luistelu vuosien jälkeen? Videoista vinkit peruspotkuun ja makkaraan

Luistelutaidot ovat mitä luultavimmin ruostuneet, jos edellinen kokemus lajista on vuosien takaa. Kynnys jäälle palaamiseen voi olla korkea. Taitoluisteluvalmentaja ja -kilpailija Anna-Sofia Flinck näyttää videoilla neljä perusasiaa, joilla pääsee alkuun.

ilmiöt
Anna-Sofia Flinck näyttää piruettiasennon toimittajalle.
Ohjeita videoilla antaa Kokkolan Taitoluistelijoiden vastuuvalmentaja Anna-Sofia Flinck.Juha Kemppainen / Yle

Perusluistelu

Aloitusasennossa polvet ovat hieman koukussa, selkä on suorana ja katse eteenpäin. Kun lähdet liikkeelle, potkaise koko terällä. Vältä kaunoluistimilla piikeillä potkimista. Potkun liike on joustava koukusta ojennukseen.

Kahden luistelijan jalat.

Aurausjarrutus

Aurausjarrutuksessa varpaat käännetään toisiaan kohti. Samalla tavalla toisiaan vasten käännetään myös hieman koukussa olevat polvet. Puoliaurausjarrutuksessa vain toinen jalka kääntyy eteen.

Luistimet pureutuvat jäähän.

Makkaratekniikka

Tämä tekniikka tunnetaan joko makkarana tai piparkakkuna. Siinä jaloilla tehdään ikään kuin ympyräkuvioita jäähän. Polvissa täytyy olla paljon joustoa.

Kaksi luistelijaa kaukalossa.

Alkeispiruetti

Piruettien harjoittelun voi aloittaa tällä alkeispiruetilla. Sen voi tehdä joko yhden tai kahden jalan liikkeenä.

Anna-Sofia Flink tekee piruetin.