Zika-virukseen liitettyjen lasten kehityshäiriöiden määrä kasvaa Brasiliassa

Mikrokefalia eli pienipäisyys on synnynnäinen kehityshäiriö, joka aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä. Brasiliassa on havaittu lähes 4 000 epäiltyä mikrokefaliatapausta sitten lokakuun.

Ulkomaat
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.
Tutkija kerää Aedes-hyttysen toukkia petrimaljaan Sao Paulon yliopiston laboratoriossa 8. tammikuuta.Nelson Almeida / AFP

Brasiliassa on löydetty jälleen lisää lasten kehityshäiriötapauksia, joiden uskotaan liittyvän maassa leviävään zika-virukseen.

Terveysministeriön mukaan epäilty mikrokefalia on havaittu jo 3 893 lapsella sitten lokakuun, jolloin viranomaiset alkoivat seurata kehityshäiriön yleistymistä. Koko vuonna 2014 tapauksia todettiin alle 150. Mikrokefalia eli pienipäisyys aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä.

Brasilian zika-epidemia alkoi viime toukokuussa. Tutkijat uskovat, että odottavan äidin zika-tartunta voi aiheuttaa lapselle kehityshäiriön. Toistaiseksi yhteyttä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisesti pitävästi.

Zika voi tarttua äidistä sikiöön

Tiistaina brasilialaiset tutkijat ilmoittivat löytäneensä zika-virusta keskenmenon saaneen naisen istukasta, mikä osoittaa, että virus voi tarttua äidistä sikiöön. Aiemmin tutkijat olivat havainneet zikaa vain kahden raskaana olevan naisen lapsivedessä.

– Tämä on merkittävä edistysaskel, mutta emme silti voi todeta tieteellisesti, että mikrokefalia johtuu zikasta, immunologi Jean Peron São Paulon yliopistosta sanoi uutistoimisto Reutersille.

Zika-virus leviää keltakuumehyttysen välityksellä, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Virus voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, mutta kovin vakavaa sairautta siitä ei tyypillisesti seuraa. 80 prosentissa tapauksista infektio menee ohi oireettomana.

Varoituksia odottaville äideille

Viime lauantaina Yhdysvallat kehotti raskaana olevia naisia välttämään matkustamista 14 Latinalaisen Amerikan ja Karibianmeren maahan, joissa virus leviää.

Yhdysvaltain viranomaiset vahvistivat viime viikolla, että Havaijilla on syntynyt mikrokefaliasta kärsivä lapsi, jonka äiti oli raskausaikana käynyt Brasiliassa ja saanut zika-tartunnan.

Kolumbiassa hallitus on kehottanut naisia viivyttämään lapsen hankkimista 6–8 kuukaudella zika-epidemian vuoksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters