1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pohjoinen paratiisisaari myynnissä – ennen tai jälkeen hakkuiden

Kajaanilaisten kesäparatiisi Oulujärven saaressa olisi myytävänä halukkaalle ostajalle. Metsäyhtiön entinen kesäpaikka on ollut viime vuosina puheenaihe hakkuusuunnitelmien ja suojelutoiveiden ristipaineessa. 

luonto
Ärjänsaari Oulujärvessä
Saarelta löytyy 10 kilometriä hiekkarantaa.Tenho Tornberg

272 hehtaaria keskellä Oulujärveä, reilu 10 kilometriä hiekkarantaa, lehtojen suojelualueita, tiukkaa mäntymetsää. Ärjänsaari (siirryt toiseen palveluun) oli tiukasti metsäyhtiön työntekijöiden käytössä vuosikymmeniä. Parhaimmillaan saarella saattoi loikoilla ja retkeillä (siirryt toiseen palveluun) kolmisentuhatta kesäpäivän viettäjää. Viime vuosina sinne on päässyt myös tavalliset kainuulaiset, mutta väkimäärä on hiipunut.

Neljän kilometrin päässä järvenselällä sijaitseva hiekkarantainen saari on monen mielessä paratiisi, jossa aina paistaa aurinko.

Metsäyhtiö UPM tarjosi valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa saarta valtiolle vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta kauppoja ei syntynyt. UPM:n metsäasiantuntija Pekka Korhonen kertoo, että saarta ei katsottu luonnonarvoiltaan niin merkittäväksi, että valtio olisi ollut siitä kiinnostunut.

Minulla on täysi valta edetä tässä myyntiasiassa.

Matti Huhtala

– Kyllä sitä on yritetty myydä ja en minä sitä kiellä etteikö se olisi tällä hetkelläkin myynnissä, jos sellainen sopiva ostaja sattuu, sanoo Korhonen.

Metsät muutetaan hakkuilla

Saaren sisäosan metsät ovat talousmetsäaluetta, mutta hakkuut ovat olleet vähäisiä.

– Kyllä se on metsätalouden piirissä ollut. Mutta kun se on ollut henkilökunnan lomanviettopaikka, niin metsän käsittely on jätetty, lähinnä mitä on tuulenkaatoja kerätty polttopuuksi ja niin poispäin. Harvennushakkuita on tehty, mutta aukkoja ei.

Metsät ovatkin hyvin puupeltomaisia, tasarakenteisia. Nyt toteutettavilla hakkuilla pyritään muuttamaan metsiä jatkuvan kasvatuksen suuntaan, sanoo Korhonen.

Siinä kun eivät ole vakuutukset voimassa, niin siihen joutuu sitoutumaan ihan eri tavalla, niin yhtiö kuin ihan henkilökohtaisestikin.

Pekka Korhonen

– Hakkuusuunnitelmat on tehty 120 hehtaarin alueelle. Noin 25 hehtaaria on perinteistä ylä- tai alaharvennusta, ja lopulla alueella valmistetaan metsää erirakenteiseksi.

Erirakenteisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että metsästä löytyy eri kehitysvaiheessa olevia alueita, pientä taimikkoa ja suuria puita. Metsä myös uusiutuu luontaisesti siementämällä.

– Hakkuu on osittain poimintaa ja osittain pienaukkojen tekoa, eli siinä käytetään välialueella muun muassa yläharvennusta. Tavoite on pitkällä ja tämä vasta valmistelee metsää. Tavoite on, että saataisiin sinne lehtipuuta ja erilaisia kehitysluokkia, eli tällainen monotoninen puupelto muuttuisi aikaa myöten eri-ikäisrakenteiseksi, Korhonen kertoo.

Termit sekoittuvat, huhut leviävät

Sosiaalisessa mediassa hakkuusuunnitelmia on arvosteltu rajusti. UPM:n metsäasiantuntija Pekka Korhonen kumoaa tiukasti väitteet laajoista aukkohakkuista. On mahdollista, ettei uusia metsätalouden termejä tunneta, eli ei ymmärretä, mitä saaressa aiotaan tehdä.

Tavoite on, että saataisiin sinne lehtipuuta ja erilaisia kehitysluokkia, eli tällainen monotoninen puupelto muuttuisi aikaa myöten eri-ikäisrakenteiseksi.

Pekka Korhonen

– Tämä eri-ikäisrakenne on terminä viimeisen metsälain mukainen ja on todella uutta. Kyse on myös siitä miten tämä halutaan käsittää. Mutta suunnitelmat eivät ole muuttuneet siitä, mitä on ELY-keskus on hyväksynyt ja julkisuuteen kerrottu aiemmin, vakuuttaa Korhonen.

Eri-ikäisrakenne on käytännössä sama asia kuin luontojärjestöjen pitkään ajama niin sanottu jatkuva kasvatus. Tasaikäisen metsä muuttaminen eri-ikäisiksi vaatii vuosikymmeniä aikaa.

Sen verran muutoksia metsäyhtiö on suunnitelmiinsa tehnyt, että aikoo viedä kenttäsirkkelin saarelle.

– Sahataan sillä alueelle tarvepuuta, lankkua, lautaa ja pitkospuutarpeita. Ja avataan hieman järvinäkymiä, sanoo Korhonen.

Saaren hinta selviää viikossa

Saaren myynti voi tapahtua nopeastikin, vahvistaa UPM Pohjoisen alueen maankäyttöpäällikkö Matti Huhtala. Hinta koostuu muun muassa metsätalousarvoista, ranta- ja suojeluarvoista sekä rakenteiden ja mökkien arvosta.

– Sinne on muun muassa tehty aivan uusi, 100 000 euroa maksanut laituri.

Ärjänsaaren vuokramökkejä
Saaressa on pieni mökkialue.Hanne Kinnunen / Yle

Huhtala sanoo suhtautuvansa hyvinkin positiivisesti ostohalukkaisiin.

– Minulla on täysi valta edetä tässä myyntiasiassa. Nyt nämä hakkuut tietenkin muuttavat arvoa, mutta kaupat voidaan tehdä hyvinkin nopeasti. Jos ostaja ilmoittaa halustaan nyt, niin viikko päästä hinta on selvillä. En halua sitä hintaa tässä julkisesti spekuloida, koska helposti käy niin, että julkisuudessa arvioitu hinta jumiuttaa neuvotteluja, sanoo Huhtala.

Hakkuut alkavat muutamassa viikossa

Mikäli ostohalukkuutta on ennen saarten hakkuiden aloittamista, on tulipalokiire aika sopiva termi kuvaamaan päätöksenteon aikataulua. Hakkuiden aloittamista varten saareen on jäätie tekeillä.

Mutta suunnitelmat eivät ole muuttuneet siitä, mitä on ELY-keskus on hyväksynyt ja julkisuuteen kerrottu aiemmin.

Pekka Korhonen

– Teräsjäätä on nyt 80 senttiä ja 120 senttiä on tavoitteena. Kuljetushenkilöstön ja oman väen turvallisuuskoulutus on käynnissä ja muutaman viikon sisällä on todennäköinen aloitusaika, sanoo metsäasiantuntija Pekka Korhonen.

Viime vuoden yritykseen verrattuna jäätien teko on kuukauden edellä aikataulusta. Silloin sääolosuhteet estivät jäätien loppuun teon ja koko hakkuut, mutta uusi laituri sentään saatiin saareen.

– Neljän kilometrin jäätien takana olevien puiden hakkuu on aika hankalaa. Siinä kun eivät ole vakuutukset voimassa, niin siihen joutuu sitoutumaan ihan eri tavalla, niin yhtiö kuin ihan henkilökohtaisestikin, sanoo Korhonen.

Lue seuraavaksi