Lahtelaisyritys teki historiansa suurimmat kaupat – "yli puolet vuosittaisesta liikevaihdostamme"

Fokker B.V hankkii Lahdessa suunnitellun laitteiston lentokoneiden runko-osien pintäkäsittelyyn ja tarkastukseen. Galvatek toimittaa Hollantiin muun muassa alumiinin anodisointilaitteiston.

talous
Galvatek on aiemmin toimittanut Slovakiaan alumiinin anodisointilaitoksen.
Galvatek

Lahtelainen Galvatek toimittaa Fokkerille Hollantiin täysautomaattisen alumiinin anodisointilaitteiston lentokoneiden osien puhdistukseen ja tarkastukseen. Tilaukseen liittyvän säröntarkastuslaitteiston Fokkerille valmistaa niin ikään lahtelainen Finnsonic.

Pappendrechtin tehtaalle toimitettavalla laitteistolla käsitellään ja tarkastetaan lentokoneiden runkojen alumiiniosia. Valmiina puhdistus- ja tarkastuslaitoksen on määrä olla keväällä 2017.

Kaupan tarkkaa arvoa ei kerrota, mutta Galvatekin mukaan se on yrityksen historian suurin.

– Kaupan merkitystä kuvaa se, että se on yli puolet vuosittaisesta liikevaihdostamme, sanoo toimitusjohtaja Ulf Pråhl.

Yhtiön liikevaihto on vaihdellut vuosittain 12–15 miljoonan euron välillä.

Suoraan koulun penkiltä näihin töihin ei valmistuta

Ulf Pråhl

– Meitä on 23–24 insinööriä Lahdessa. Lisäksi Puolassa on toiminut 12 vuotta Galvatek Polska. Laitteet valmistetaan pääasiassa Tsekissä ja Puolassa meidän piirustusten ja suunnitelmien pohjalta, jatkaa toimitusjohtaja Pråhl.

Galvatek lukeutuu maailman johtaviin lentokoneteollisuuden kemiallisten moottorinpesulinjojen toimittajiin. Yhtiön liikevaihdosta noin 90 prosenttia tulee tätä nykyä ilmailuteollisuudelta.

Suunnittelua omin voimin – ja alihankintana

Tilauksia tulee, kun lentoliikenne on kasvussa. Lentokoneiden lukumäärän on arvioitu jopa kaksinkertaistuvan tulevaisuudessa.

– Suoraan koulun penkiltä näihin töihin ei valmistuta. Kyse on sisäisestä koulutuksesta, kunhan perusasiat ovat kunnossa. Kuluu aina useampi vuosi, että pääsee kunnolla sisään, toimitusjohtaja Pråhl sanoo.

– Käytämme hirveästi alihankintaa. Pidämme itsellämme vain avain- ja runkotoiminnot, ja suunnittelustakin ostetaan suuri osa suomalaisilta alihankkijoilta.

Yhtiö kertoo toimittaneensa jo viitisen sataa puhdistuslaitteistoa useisiin kymmeniin eri maihin.