1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Huumeiden ja ilkeyksien tilalle harrastuksia – "Pitäisi saada vaan enemmän tekemistä"

Spartakin joukkueenjohtaja Harri Leinosen mielestä harrastukset ovat yksi lääke nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Kajaanilainen Harri Leinonen (Kainuun aktiivisimmat)
Kuvaus: Miia Roivainen / Yle, editointi: Niko Mannonen / Yle

Harri Leinoselle Kajaanihallin kentänlaita on tuttu paikka. Spartakin jalkapallojoukkueita valmentavalle Leinoselle on tärkeää näyttää nuorille hyvää esimerkkiä.

– Se antaa itselle, ja samalla saa nuoret pois tekemästä pahuuksia. Haluan ohjata heitä oikealle tielle, Leinonen toteaa.

Spartak on kajaanilainen lasten ja nuorten hyvinvointia edistävä yhdistys. Jalkapallo on vain yksi osa yhdistyksen toimintaa: nuorisotyötä tehdään myös esimerkiksi työpajatoiminnan, päihteidenvastaisen työn ja tukiperhetoiminnan muodossa.

Harri Leinoselle Spartakin toiminta on tärkeää, ja hän työskentelee mielellään juuri nuorten ja nuorten aikuisten parissa. Spartak tekee myös erityisnuorisotyötä tukien esimerkiksi vankilasta vapautuvia nuoria. Leinonen toteaa, että työssä tulee vastaan monenlaisia tarinoita.

– Välillä on surua ja enemmän iloa, tapauksia on lukemattomia. Autan aina kun pystyn, nuorta, aikuista tai ketä vaan.

Leinonen on hieman huolissaan kajaanilaisten nuorten kuulumisista.

Se antaa itselle ja samalla saa ne pois tekemästä pahuuksia.

Harri Leinonen

– Nähtävästi heille kuuluu huonoa, koska tänään taas luin lehdestä, että taas on yksi paja avattu, missä heitä yritetään auttaa.

Tekeminen on miehen mukaan syrjäytymisen ehkäisemisen resepti.

– Pitäisi saada vaan enemmän tekemistä, että pysyvät pois pahuuden teosta. Esimerkiksi jalkapallo on hyvä, ja Spartakin porukkaan pääsee aina pelaamaan.

– Harrastakaa, tehkää muuta, kaikkea muuta kuin huumeita ja ilkeyksiä, Leinonen lisää.

Harri Leinonen on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.