1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Television asema suomalaiskodeissa on edelleen vahva – netti-tv kiinnostaa nuorisoa

Televisiota katsottiin vuonna 2015 lähes kolme tuntia vuorokaudessa. Vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi lähes 2,5 miljoonaa katsojaa. Netti-tv taas tavoittaa hyvin perheen pienimmät ja nuorison. Katsomista on tutkinut Finnpanel.

kulttuuri
Henkilö katsoo televisiota.
Televisiossa uusitaan samat hittielokuvat kesästä toiseen, koska ne ovat aina katsotuimpia ohjelmia.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vuoden 2015 katsotuin ohjelma oli jälleen TV1:n Itsenäisyyspäivän vastaanotto. Ohjelmaa seurasi keskimäärin lähes 2,5 miljoonaa katsojaa. Itsenäisyyspäivän vastaanotto osoittautui TV-mittaritutkimuksen historian katsotuimmaksi ohjelmaksi. Toiseksi eniten katsottiin TV1:n itsenäisyyspäivän tv-uutisia klo 20.30.

Urheilun arvokisat keräsivät niin ikään jälleen miljoonayleisön. Kolmanneksi katsotuin ohjelma oli jääkiekon MM-kisojen puolivälieräottelu Suomi-Tšekki, jota seurasi keskimäärin 1 725 000 suomalaista MTV3 ja MTV Sport 1 kanavilla.

Katseluosuuksia johtaa TV1 28,5 prosentilla. MTV3 on kakkosena 18 prosentilla ja kolmantena TV2 10,5 prosentilla. Nelosen katsojaosuus on 8 prosenttia.

TV1:n ja MTV3:n katsojaluvut ovat nousseet, Nelosen pysyneet samoina ja TV2:n laskeneet. Yli 45-vuotiaiden keskuudessa Yle on suosituin, alle 45-vuotiaiden taas MTV3.

Televisio kiinnostaa nuoria vähemmän

Televisiota katsottiin viime vuonna Suomessa hieman alle kolme tuntia vuorokaudessa, toissa vuodesta määrä on pudonnut muutamalla minuutilla. 45–54-vuotiaiden televisionkatselu on lisääntynyt hitusen.

Eniten televisiota katsovat yli 65-vuotiaat, 4 tuntia 40 minuuttia vuorokaudessa, kun taas 15–24-vuotiaat kuluttivat aikaa katseluun tunnin ja seitsemän minuuttia.

Yli 45-vuotiaat seuraavat liikkuvaa kuvaa lähinnä televisiosta, kun taas 9–44-vuotiailla television osuus katsomislähteenä on enää alle 60 prosenttia. Kyseisessä ikäryhmässä YouTuben ja muiden videopalvelujen katsominen on kasvanut yli neljäsosaan. Puhelimen osuus liikkuvan kuvan katsomisessa on tässä ikäryhmässä kolme prosenttia.

tanssia linnanjuhlissa
Itsenäisyyspäivän vastaanotto 2015Jyrki Lyytikkä / Yle

Lastenohjelmista Anssi Kelaan

Vuoden katsotuimmaksi netti-tv-ohjelmaksi nousi Yle Areenan lastenohjelma Ryhmä Hau, jonka suosituin jakso keräsi keskimäärin 214 000 katsojaa.

Toiseksi katsotuin oli Ruutu-palvelun Vain Elämää -sarjan jakso Anssi Kelan päivä, jonka keskikatsojamäärä oli 184 000.

MTV:n Katsomo-palvelun katsotuin oli Possen syyskauden toinen jakso keskikatsojamäärällä 110 000. Salatut elämät oli kokonaismäärältään katsotuin netti-tv-ohjelma.

Netti-tv:n kokonaiskatsojaluvut ovat olleet nousussa. Vuonna 2015 Areena, Ruutu ja Katsomo saavuttivat yhteensä 47 miljoonaa katsomiskertaa kuukaudessa. Vuoteen 2011 verrattuna luvut ovat kaksinkertaistuneet.

Kokonaiskatselusta Areenan, Katsomon ja Ruudun osuus on kolme prosenttia.

Naisten ja miesten katsojaprofiileja

Netti-tv:n suosituista ohjelmista on tehty myös katsojaprofiileja. Areenassa A2:n pakolaisiltaa ja Doc Martinia ovat seuranneet lähinnä naiset, samoin Katsomossa Emmerdale ja Ruudussa Hottikset ovat kiinnostaneet naisia.

A2 Pakolais-ilta
Areenassa A2:n pakolaisiltaa seurasivat lähinnä naiset.Kati Laukkanen

Katsomossa Putousta taas ovat katsoneet tasapuolisesti sekä naiset että miehet. Samoin on käynyt Ruudussa Vain elämää: Antti Tuiskun päivä -jaksolle.

Kotimainen videomainonta on keskittynyt edelleen televisioon. Esimerkiksi YouTuben osuus videomainonnasta on vain kaksi prosenttia.

Televisiosta haetaan yhteisiä elämyksiä

Televisiolla on edelleen vahva rooli yhteisten kokemusten luojana. Erityisen merkittävä se on viihteessä ja urheilussa, ja nimenomaan suorissa lähetyksissä.

Esimerkiksi MTV3:n Kingi sai keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa jaksoa kohden ja oli samalla myös vuoden katsotuin viihdeohjelma. Nelosen ilmiöiksi nousivat Vain elämää, Voice of Finland ja Loirinuotiolla.

Ylen kanavilla eduskuntavaalit sekä pääministerin puhe keräsivät miljoonayleisöjä. Suuria yleisöjä saivat myös hiihdon MM-kisat sekä jääkiekon nuorten MM-kisat.

Lue seuraavaksi