1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittiraportti: Putin todennäköisesti hyväksyi Litvinenkon murhan

Raportin mukaan venäläisagentit Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun murhasivat Putinia arvostelleen Litvinenkon poloniumin radioaktiivisella isotoopilla. Britannia ilmoitti jäädyttävänsä Lugovoin ja Kovtunin varat. Venäjän ulkoministeriö pitää brittiraporttia poliittisesti motivoituneena.

Ulkomaat
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Sergei Chirikov / EPA

Britanniassa tehdyn tutkimusraportin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin todennäköisesti hyväksyi entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon murhan.

Tuomari Robert Owenin kirjoittaman raportin mukaan agentit Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun murhasivat Litvinenkon poloniumin harvinaisella radioaktiivisella isotoopilla vuonna 2006. Myrkyllinen polonium oli pantu Litvinenkon juomaan teehen.

Raportissa todetaan, että agentit toimivat "suurella todennäköisyydellä" tiedustelupalvelu FSB:n ohjeiden mukaisesti. Owenin mukaan sekä FSB:n silloinen johtaja Nikolai Patrušev että presidentti Putin olivat todennäköisesti hyväksyneet operaation.

Litvinenko sanoi kuolinvuoteellaan, että Putin tilasi hänen murhansa.

Yle Uutiset on aiemmin kertonut laajasti murhassa käytetystä poloniumista ja tapauksen tutkinnassa selvinneistä seikoista.

Britannia jäädyttää kahden agentin varat

Britannian sisäministeri Theresa May ilmoitti, että Lugovoin ja Kovtunin varat jäädytetään ja Venäjän suurlähettiläs kutsutaan puhuteltavaksi. Pääministeri David Cameronin tiedottaja sanoi, että raporttiin suhtaudutaan hyvin vakavasti. Hän kutsui sen loppupäätelmiä erittäin järkyttäviksi.

Venäjän ulkoministeriö pitää raporttia poliittisesti motivoituna ja läpinäkymättömänä. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Venäjä ei odottanutkaan, että raportin johtopäätökset olisivat olleet objektiivisia tai ennakkoluulottomia.

– Valitamme, että selvä rikostapaus politisoitiin, mikä on varjostanut kahdenkeskisiä suhteitamme, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

Vuodesta 2007 Venäjän parlamentissa istunut Lugovoi sanoi torstaina venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että häneen kohdistuvat syytteet ovat absurdeja. Venäjän hallinto on aina kiistänyt sekaantuneensa millään tavalla Litvinenkon murhaan.

Lontoon metropolialueen poliisi puolestaan ilmoitti vaativansa edelleen, että Lugovoi ja Kovtun luovutetaan Britanniaan oikeudenkäyntiä varten. Aiemmin Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta epäiltyjä.

Yli 300-sivuinen tutkimusraportti (siirryt toiseen palveluun)on julkaistu kokonaisuudessaan verkossa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi