Kolmen yrityksen erilaiset näkymät – usko tulevaan yhdistää

Talouden epävarmuus näkyy eri tavoin yritysten arjessa. Toiset kamppailevat elinkeinonsa säilymisen puolesta, toiset porskuttavat vauhdilla eteenpäin. Toivo paremmasta yhdistää kaikkia. Kävimme tutustumassa kolmeen satakuntalaiseen yritykseen.

Yritystiedot
hitsaus
Katja Halinen / Yle

Uutiset maalaavat synkkiä kuvia yritysten taloustilanteesta. Osalla selviytyminen on hiuskarvan varassa, toiset ottavat riskejä ja syöksyvät täysillä kohti tuntematonta. Joukosta löytyy myös menestyjiä. Jokaisella on oma tarinansa.

Perävaunullinen asennemuutosta

Perävaunutalo Viitalassa oli tuplamäärä työntekijöitä vielä viitisen vuotta sitten. Nyt neljän hengen porukka odottaa sen kuuluisan ostovoiman lisääntymistä.

– Nousukiitoa ei ole vielä näkyvissä. Toivottavasti edes samalla tavalla menisi kuin viime vuosi, mutta pahaa pelkään, että voi heikommaksi mennä. Tämä on haastavaa aikaa, kertoo yrittäjä Ari Viitala.

Pomarkkulaiset rakentavat ja korjaavat perävaunuja jatkuvassa epävarmuudessa. Tilauksia on nyt kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin.

– Nyt olisi yleisesti hyvä aika investoida, markkinoida ja laajentaa, kun korkotaso on matala. Mutta uskallusta puuttuu, kun ei ole tietoa tulevasta.

Uhkakuvista huolimatta Ari Viitala päättää, että asenteen on muututtava.

– Minun ja kaikkien muidenkin pitäisi olla avarakatseisia, luottavaisia ja optimistisia tulevaisuuden suhteen. Kyllä Suomikin täältä nousee.

Myönteiset esimerkit lisäävät uskoa tulevaan

Huittisten Säästöpankilla menee toimitusjohtajan mukaan yhtä hyvin kuin asiakkaillakin. Toivo Alarautalahti uskoo, että näkymät ovat hyvät, vaikka parempiakin vuosia on nähty.

– Asuntokaupassa on pientä positiivista virettä ja sijoittajatkin ovat uskaltaneet ottaa riskejä. Toivoisin, että myönteisiä esimerkkejä nostettaisiin esiin julkisesti enemmänkin. Se voisi luoda ihmisille uskoa tulevaan.

Huittisten Säästöpankilla on Porissa viiden prosentin markkinaosuus. Huittisissa lähes puolet väestöstä käyttää sen palveluja. Pieneltä paikkakunnalta on hyvä ponnistaa.

– Olin eilen kuuntelemassa startup-yrittäjää, joka uskoi, että esimerkiksi it-puolen asioilla voidaan valloittaa maailma yhtä lailla täältä kuin Piilaaksostakin. Sanoisinkin, että menestys on uskosta kiinni. Kyllä täälläkin voidaan tehdä mitä vain.

Menestyvänkin pitää skarpata

Rauman seudulla toimivan Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila myöntää suoraan, että hyvin menee. Viime vuosi oli hänen mukaansa onnistunut ja tästä vuodesta hän odottaa vähintään yhtä hyvää.

– Toimimme alalla, joka tyydyttää ihmisten päivittäisiä tarpeita. Ruualle ja polttonesteille on aina kysyntää, oli sitten lama tai noususuhdanne.

Menestyväkään yritys ei uskalla tuudittautua turvallisuudentunteeseen. Se investoi ahkerasti ja tarkkailee hinnoitteluaan.

– Koko ajan pitää skarpata. Viemme myös palveluita lähemmäs kuluttajia. Nytkin Pohjoiskehän varteen on valmistumassa uusi S-market. Tuollainen neljän miljoonan euron investointi on meidänkin mittakaavassamme merkittävä.