Parinsadan tuhannen euron viulu ruumaan? – Lentoyhtiön summittainen käytäntö kuohuttaa muusikkoja

Helsingin kaupunginorkesterissa työskentelevä viulisti joutui jättäytymään pois Norwegianin lennolta, koska hän ei suostunut luovuttamaan 200 000 euron viuluaan lentokoneen ruumaan.

kulttuuri
viulisti soittaa
Marja Väänänen / Yle

Soittimen saaminen lentokoneeseen käsimatkatavarana voi olla arpapeliä. Norwegianin henkilökunta vaati islantilaista viulistia Ari Vilhjalmssonia tiistaina joko maksamaan viululleen paikan koneen matkustamossa tai jättämään soittimensa ruumaan.

Koska Helsingin kaupunginorkesterissa työskentelevä viulisti ei suostunut ostamaan ylimääräistä lippua saati jättämään 200 000 euron arvosoitintaan ruumaan, hän joutui jättäytymään pois lennolta Kööpenhaminasta Helsinkiin.

Norwegianin Facebook-sivulle jättämässään palautteessaan Vilhjalmsson kertoo matkustaneensa useita kertoja myös kyseisen yhtiön lennoilla ongelmitta.

– Rehellisesti sanottuna tuntuukin siltä, että kyse oli virkailijoiden taistelusta koneeseen nousemistani vastaan, Vilhjalmsson kirjoittaa.

Kollegan viulu pääsi matkustamoon

Tapaus todistaa, että Norwegianin käytäntö soittimien kanssa on summittaista. Samaan aikaan kun Vilhjalmsson riiteli virkailijan kanssa portilla, hänen kollegansa pääsi matkustamoon viulunsa kanssa ongelmitta. Absurdiksi tilanne äityi, kun Vilhjalmsson suutuspäissään möläytti asiasta virkailijalle.

– Ihmiset odottivat koneessa paikoillaan, kun virkailija tuli matkustamoon ja alkoi penkoa käsimatkatavaroiden säilytystiloja. Löydettyään viulun hän kysyi, kenen se on.

Soitin kuului aasialaiselle muusikolle, joka ei puhu hyvin englantia. Virkailija oli sanonut, ettei lentokone nouse ennen kuin viulu on siirretty ruumaan. Nainen yritti sanoa vastaan, mutta joutui lopulta myöntymään vaatimukseen. Hän kääri takkinsa viulukotelon ympärille ja luovutti soittimen ruumaan. Tällä kertaa viulu selvisi matkasta vahingoittumatta.

– Tavarat oli jo pakattu, eikä viulu2 häirinnyt ketään. Ainoa positiivinen puoli lienee se, ettei virkailija syrjinyt ketään, kun hän ei hyväksynyt kumpaakaan viulua käsimatkatavaraksi, Vilhjalmsson kirjoittaa.

Epätietoisuus häiritsevintä

Viulistit saavat useimmiten kuljettaa soittimensa käsimatkatavarana. Norwegian ilmoittaa sallivansa yhden käsimatkatavaran matkustajaa kohden. Suurin sallittu koko on 55 x 40 x 23 senttimetriä, kun viulukotelon koko on noin 75 x 25 x 13 senttimetriä. Kahdenkymmenen senttimetrin ylitys pituudessa aiheuttaa harvoin ongelmia, sillä kotelo on muilta mitoiltaan sallittua pienempi.

Häiritsevintä vaikuttaa olevan juuri epätietoisuus asiasta. Selkeää linjaa ei ole, ja käytäntö vaihtelee usein jopa lentoyhtiön sisällä, riippuen virkailijasta.

Helsingin kaupunginorkesterin orkesteripäällikkö Jere Siukola kertoo, ettei ongelmia ole ollut, kun koko orkesteri on matkustanut yhdessä lentokoneella. Toisinaan yhtiöiden kanssa sovitaan käsimatkatavaroista erikseen, toisinaan ei.

Kun HKO matkusti Lontoosta Helsinkiin British Airwaysin täydellä koneella, henkilökunta oli huolissaan siitä, riittävätkö tilat.

– He tekivät kaikkensa, että soittimet mahtuivat, eikä se loppujen lopuksi ollut mikään ongelma, orkesteripäällikkö Jere Siukola kertoo.

"Ei tekemistä turvallisuuden kanssa"

Vilhjalmsson vietti valitettavan tapauksen jälkeen yön hotellissa ja matkusti Helsinkiin myöhemmin Finnairilla. Viulu sai matkustaa käsimatkatavaroiden säilytystiloissa, vaikka myös Finnairin käsimatkatavaran suurin sallittu koko on pienempi kuin kotelon.

Norwegian pahoitteli Vilhjalmssonille tapahtunutta Facebookissa mutta vetosi samalla yhtiön matkustusehtoihin. Yhtiön mukaan viulun salliminen käsimatkatavaraksi voisi aiheuttaa sen, ettei tilaa riittäisi sellaiselle laukulle, joka on mittavaatimusten mukainen. Samalla Norwegian muistuttaa, että turvallisuus on tärkeintä.

Viulisti Elina Vähälä vastaa Facebook-keskusteluun, että arvosoittimia ei yksinkertaisesti voi jättää rahtitavaraksi.

– Vilhjalmssonin kohtelulla ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa, joten älkää käyttäkö sitä tekosyynä, hän kirjoittaa.

Satojentuhansien eurojen soittimet ovat useimmiten säätiöiden tai yhtiöiden omistamia. Usein jo lainasopimuksen ehdot estävät sen, että muusikko voisi jättää viulunsa lentokoneen ruumaan.

Yhdysvaltojen liikenneministeriö on määrännyt maan lentoyhtiöiden hyväksymään soittimet tietyin ehdoin käsimatkatavaroiksi.

Norwegian vastaa muusikoille

Lentoyhtiön viestintäosastolta kerrotaan, että tapaus on heillä tiedossa, mutta sen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

– Olemme tapahtuneen vuoksi parhaillaan muuttamassa sääntöjä ja ehtoja koskien soittimien pitämistä käsimatkatavarana. Toivomme, että sen jälkeen matkustajat pääsisivät koneeseen helpommin soittimien kanssa, yhtiön edustaja lupaa.

Hän ei vielä tarkenna, millaisista muutoksista on kyse.

– Sitä on liian aikaista arvioida, koska vastuussa oleva osasto tarkastelee asiaa parhaillaan.

Juttuun lisätty Norwegianin edustajan kommentit klo 15.30.