1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Löytö Keniasta muuttaa väkivallan historian? – Ihmiset alkoivat ehkä sotia aiemmin kuin on uskottu

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että ensimmäiset konfliktit ihmisyhteisöjen välillä käytiin noin 6 000 vuotta sitten, kun ihmiset olivat asettuneet asumaan tietyille seuduille vaeltamisen sijaan.

Kenian Turkanajärven läheisyydessä sijaitsevalta kaivaukselta löytyneitä luita. Kuva: Marta Mirazón Lahr / Nature

Arkeologit ovat löytäneet Keniasta mahdollisesti varhaisimmat jäljet ihmisyhteisöjen välisestä sodankäynnistä, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Pohjois-Keniasta syrjäseudulta Turkanajärven länsipuolelta löytyneet 27 ihmisen jäänteet 10 000 vuoden takaa kertovat heidän kohdanneen väkivaltaisen kuoleman. Vainajat oli pikemminkin jätetty kuolemaan kuin haudattu.

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että ensimmäiset konfliktit ihmisyhteisöjen välillä syntyivät noin 6 000 vuotta sitten, kun ihmiset olivat asettuneet asumaan tietyille seuduille vaeltamisen sijaan. Tutkijoiden mukaan fossiileista herää kysymys, onko sodankäynti ollut osa ihmisten elämää paljon kauemmin kuin aiemmin on uskottu.

Noin 30 kilometriä länteen Turkanajärvestä sijaitsevalla Natarukin kaivauksella vuodesta 2012 lähtien työskennelleet arkeologit paljastavat, että uhrit olivat kuolleet iskujen tai pistohaavojen seurauksena yhden taistelun aikana. Kivikautiset metsästäjä-keräilijät oli surmattu käyttäen nuolia, mailoja tai kivisiä teriä.

Kuolleista 21 oli aikuisia ja kuusi lapsia, joista enemmistö oli alle 6-vuotiaita. Teini-ikäisten fossiileja ei löytynyt, mutta tutkijat eivät osaa sanoa, pääsivätkö he pakenemaan vai otettiinko heidät kenties vangiksi.

Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ei suoraan paljastettu mitä tapahtui, mutta Cambridgen yliopiston professori Robert Foley kuvasi lopputuleman olleen seurausta "jonkinlaisesta konfliktista".

Uutistoimisto Reutersin haastattelema paleoantropologi Marta Mirazón Lahr kertoo eläimiä metsästäneiden, kalastaneiden ja kasveja keräilleiden ihmisten kuolleen ennalta suunnitellussa iskussa, jossa heidän kimppuunsa iskivät mahdollisesti toiselta alueelta tulleet hyökkääjät.

Paleoantropologin arvion mukaan hyökkäyksen suunnitelmallisuus viittaa siihen, että heidän hallussaan oli jotain arvokkaaksi koettua – kenties vettä, kuivattua lihaa tai kalaa, pähkinöitä tai jopa naisia ja lapsia.