Työhuone keskellä Helsingin suosituinta hiekkarantaa – Esko Valtaoja ja Ninni Poijärvi muuttivat vanhaan pukukoppiin

Hietaniemen uimarannan 1930-luvulla rakennetun pukusuojan remontti on viittä vaille valmis. Rakennuksen työhuoneissa on vuokralaisina tähtitieteilijä Esko Valtaoja, muusikko Ninni Poijärvi sekä joukko muita luovien alojen taiteilijoita.

Kotimaa
Valokuvaaja Juha Laitalaisella on oma työhuone Hietsun paviljongissa.
Valokuvaaja Juha Laitalaisella on oma työhuone Hietsun paviljongissa. Vesa Marttinen / Yle

Arkkitehti Gunnar Taucherin 1930-luvulla suunnittelema vaatimaton pukusuoja Helsingin Hietaniemen uimarannalla on kokenut täydellisen muodonmuutoksen.

– Rakennus on tehty sisätiloiltaan kokonaan uusiksi. Ikkunat on vaihdettu, ulkokatto on vaihdettu ja talo on eristetty, listaa Mikko Keski-Vähälä, Hietsun kylätalon viestintävastaava ja osakas.

Suurin osa lattiasta on alkuperäistä puulattiaa, samoin katto ja sitä kannattavat tukipylväät.

Suurin muutos on kuitenkin rakennuksen käyttötarkoituksen täydellinen uudistus: vanha pukusuoja on remontoitu kylätaloksi, josta löytyy juhlasali, keittö, wc-tilat sekä 11 vuokrattavaa työhuonetta.

– Huoneet menivät kuin kuumille kiville. Meillä on hyviä vuokralaisia kulttuurin eri osa-alueilta, Keski-Vähälä kertoo.

Oman työhuoneen ovat vuokranneet muun muassa valokuvaaja Juha Laitalainen, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, jazzmuusikot Antti Lötjönen ja Mikko Innanen, puvustaja Reija Stenius, joukko Taidetöölön musiikinopettajia sekä Hietsun rantalentopalloseura.

Ninni Poijärvi innostui heti

Paviljongin vuokralaisiin kuuluu myös töölöläinen muusikkopariskunta Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen. Kun Poijärvi kuuli, että paviljonkiin tulee taiteilijoille vuokrahuoneita, kiinnostus syttyi heti.

– Sijainti on ihanteellinen, sinne voi periaatteessa vaikka lenkkeillä meiltä kotoa. Paikka on myös tällaiselle merta rakastavalle ihmisille mitä mainioin. Luovaa työtä ja hetkiä jolloin asiat eivät tunnu etenevän voi hyvin helpottaa pieni kävely merenrannassa, Poijärvi kertoo.

Muusikko Mika Kuokkanen kurkistaa tulevaan työhuoneeseensa.
Muusikko Mika Kuokkanen kurkistaa tulevaan työhuoneeseensa.Ninni Poijärvi

Hän uskoo, että joukko luovien alojen ihmisiä saman katon alla voi olla yhdistelmä, joka ruokkii rakennuksen henkistä ilmapiiriä.

Myös itse rakennuksella ja sen historialla on suuri merkitys.

– Ehdin pitkään surkutella, että mitähän tuollekin käy. Pelkäsin että se puretaan pois, mutta onneksi kävi toisin.

Bach soi jo aamuvarhain

Varhaisena torstaiaamuna paviljongin käytävillä on vielä hiljaista. Yhdestä työhuoneesta kantautuu kuitenkin J.S. Bachin sävelet klassisen kitaran välityksellä.

Kitaristi Petri Kumela on treenaamassa jo ennen aamuyhdeksää.

– Joka muusikolla on varmaan oma työrytminsä, mutta kyllä tämä on mulle aika normaalia, Kumela kertoo.

Noin 20 neliömetrin työhuoneesta löytyy pieni sohva, työpöytä, muutama tuoli sekä vinot pinot nuottipapereita.

– Vasta viime viikolla muutin tänne, eli varsinaisia rutiineja ei ole ehtinyt vielä oikein muotoutua. Tarkoitus kuitenkin on, että ainakin harjoittelen ja jonkin verran opetan näissä tiloissa.

Kunnostus maksoi miljoonan

Hietsun paviljongin kunnostaminen nykyiseen muotoonsa oli usean vuoden mittainen projekti. Helsingin kaupunki myi rakennuksen joulukuussa 2013 ja vuokrasi maapohjan Kiinteistöosakeyhtiö Töölön kylätalo Hietsulle.

Vuosien 2014 ja 2015 aikana paviljonki kunnostettiin talkootyön sekä lahjoitusten voimin kansalaisjärjestöjen ja kaupunkilaisten käyttöön.

Kunnostustöiden kokonaishinta on Mikko Keski-Vähälän arvion mukaan miljoonan euron luokkaa. Tarkoitus on kattaa kulut ja ylläpitää toimintaa vuokrahuoneista saaduilla tuloilla. Työhuoneiden lisäksi talosta vuokrataan rakennuksen juhlasalia.

– Sen voi valjastaa melkein minkälaiseen käyttöön tahansa, täällä voi pitää häitä, hautajaisia, syntymäpäiviä, tiedotustilaisuuksia. Hyvin mahtuu 120 ihmistä istumaan, Keski-Vähälä kertoo.

Kylätalo keskellä hiekkarantaa

Paviljonki sijaitsee keskellä Helsingin suosituinta uimarantaa. Tuleva kesä näyttää, miten kylä- ja kulttuuritalo sekä uimarannan käyttäjät sopivat samalle hiekkarannalle.

– Se on vielä arvoitus, tämä talohan ei ole koskaan aikaisemmin ollut tällaisessa käytössä.

– Yhtä ongelmakohtaa, eli vessojen käyttöä lieventää se, että tuossa vieressä on liikuntaviraston oma kahvila, josta löytyy yleiset vessat ja suihkut.