Hinausauto pelastaa pakkasen yllättämän autoilijan – yleisimmin pettää akku

Pakkasen takia pulaan joutuneen autoilijan pelastaja on hinausauto. Piiputtaneita tai tienposteen simahtaneita kulkupeleja on kuskattu korjaamoille selvästi enemmän kuin parina viime talvena. Korjaamoissa on kiirettä kylmän kelin aikaan.

Kotimaa
Jukka Tervahauta nouti kaupan parkkipaikalle jämähtäneen Toini Väyrysen auton hinausauton kyytiin 19.1.2016.
Risto Degerman / Yle

Oululaisen Hinauskeskuksen yrittäjä Jukka Tervahauta kaartaa punaisella hinausautolla paikallisen kaupan parkkipaikalle. Siellä odottelee uudenkarhea pikkuauto, joka ei suostunut omistajansa kauppareissun jälkeen enää käynnistymään. Ulkona on pakkasta 26 astetta.

Paikan päällä Jukka Tervahauta varmistaa vielä tilanteen ja kokeilee käynnistystä. Ihan mykkä ei kone ole, mutta ainoa tapa saada auto liikkeelle, on vetää se hinausauton kuljetuslavalle.

– Ei tässä ehtinyt kauaa odotella, lämmittelin tuolla sisällä, sanoo Toini Väyrynen, jonka kolme kuukautta sitten ostettu auto nyt odottaa kyytiä korjaamolle.

– Pitääkö minun lähteä mukaan?

Hinausautolla onnistuu kotikyytikin

Kiinnittäessään Väyrysen autoon vetoliinoja Tervahauta kertoo, että korjaamolle menosta päättää asiakas. Jos asiakkaan koti on lähistöllä tai reitin varrella, hän pääsee kyllä kotiin hinausauton penkillä istuen.

Ei ikinä ole sattunut tällaista. Nyt kun ostin uuden auton niin heti sitten kävi näin

Toini Väyrynen

– Yleensä me viemmekin viestin ja pelkän auton korjaamolle eikä asiakas lähde matkaan. Hän voi sitten hoitaa asian puhelimella kotoaan korjaamon kanssa.

Varsinkin kiireisinä aikoina ajopelit joutuvat korjaamoilla kuitenkin ensin odotuslistalle ennen kuin niitä päästään laittamaan kuntoon.

Toini Virtaselle hinausauton asiakkaaksi joutuminen oli uusi kokemus.

– Ei ikinä ole sattunut tällaista. Nyt kun ostin uuden auton, niin heti sitten kävi näin.

Ennen kauppareissua auto oli ollut lämpimässä, joten syytä ongelmiin voi vain arvata. Ainakaan pelkkä pakkanen siihen ei ole vaikuttanut. Todennäköisesti vikana on käynnistyksen eston laukeaminen, arvelee Jukka Tervahauta.

– Varmaan tämä menee vielä takuun piikkiin. Jos ei, niin tulipa kallis kauppareissu, sanoo Toini Väyrynen.

Pakkasherra pitää hinausautot liikkeellä

Hinausautojen tilauskirjat ovat pysyneet täysinä jo jonkin aikaa jatkuneiden pakkasten aikana. Viimeksi samanlaista ruuhkaa nähtiin Oulun alueella kolmisen vuotta sitten, sillä parina viime talvena kovia ja pitkään jatkuneita pakkasia ei ole ollut.

Nykyautot on niin sähköisiä ja sähkön kulutus on suurta.

Jukka Tervahauta

Kiireestä ja kovista oloista huolimatta autot on yleensä saatu siirrettyä ja asiakkaat on pyritty palvelemaan vähän sen mukaan, kenellä ongelmat ovat juuri sillä hetkellä kaikkien suurimmat. Tienposkeen pakkaseen kun ei asiakasta voi jättää.

Suurimmat syyt hinauksiin ovat olleet erilaiset sähkölaitteisiin liittyvät viat.

– Nykyautot on niin sähköisiä ja sähkön kulutus on suurta. On webastoja ja autojen omia sähköjärjestelmiä, joitten aiheuttamat sähköviat näkyvät, Jukka Tervahauta sanoo.