1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuppausta, viinaa ja hanhenrasvaa – lue eri maiden parhaat niksit flunssan karkotukseen

Venäläiset syövät tuttujen ylijäämälääkkeet, Kreikassa purskutellaan oliiviöljyllä, Virossa jalkaan vedetään viinasukat. Lue Ylen toimittajien eri maista kokoamat niksit talviflunssan torjuntaan ja siitä toipumiseen.

Yle maailmalla

Venäjän flunssaniksit: Lääkecocktail, punainen väri ja vodka

Flunssaniksi
Puoli desiä vodkaa voi olla aina avuksi flunssaan. Aika usein vodkaan myös sekoitetaan suuri annos pippuria.Stina Tuominen / Yle

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall:

"Venäläiset pelkäävät kovasti flunssaa, kuten muitakin sairastumisia. Se johtuu siitä, että lääkärille joutuu maksamaan paljon ylimääräistä, vaikka terveydenhuollon pitäisi periaatteessa olla ilmaista.

Flunssan ehkäisemiseen tai siitä eroon pääsemiseen perehdytäänkin Venäjällä enemmän kuin Suomessa.

Venäläisillä on paljon tuttuja flunssanhoitoniksejä: sitruunaa, hunajaa ja inkivääriä syödään, lämmintä juodaan ja pukeudutaan lämpimästi. Avopäin kulkemisesta saa kuulla huomautuksia, ja aivastaessa olisi hyvä pitää kaulahuivia suun edessä.

Suomalaisnäkökulmasta erikoinen on tapa koota tuttavapiiriltä käyttämättä jääneistä lääkkeistä oma cocktail. Lääkkeitä kysytään työkavereilta, perheenjäseniltä ja ystäviltä, ja jokainen antaa tarvittaessa omat lääkkeensä eteenpäin.

Myös rajatiedon suuntaan meneviä flunssanhoidon metodeja käytetään. Tämän sain itse kokea, kun kävin lääkärissä kipeän kurkun takia. Sain lääkettä, mutta sen lisäksi lääkäri neuvoi pitämään punaisia vaatteita, koska punainen väri auttaa kurkkukipuun.

Kun Venäjästä on kyse, myös vodkalla on roolinsa taudin hoitamisessa.

Puoli desiä vodkaa voi aina olla avuksi, jos on kylmettynyt, olo on huono, on päänsärkyä tai vatsakipua tai jos on vasta sairastumassa flunssaan tai on juuri ollut flunssassa. Aika usein vodkaan myös sekoitetaan suuri annos pippuria. Todella suuri annos."

Lehmuksenkukkatee ja keitto avuksi Turkissa

Flunssaniksi
Turkissa juodaan lehmuksenkukkateetä, johon lisätään omenaa ja hunajaa.Stina Tuominen / Yle

Ylen Turkin-avustaja Lotta Nuotio:

"Turkkilaisten ehdoton ykköstuote nuhakuumeen ehkäisyyn ja hoitoon on lehmuksenkukkatee. Irtokukkasina myytävää teetä laitetaan omenan kanssa kattilaan ja keitellään. Sekaan pannaan vielä tujaus hunajaa.

Toinen ihmelääke flunssaan on keitto.

Jos töissä kertoo kollegoille, että olo tuntuu sairaalta, he käskevät heti syödä keittoa. Vihanneskeittoa tai kanaliemikeittoa, mitä tahansa, mutta keittoa täytyy olla.

Julkisuudessa puhutaan flunssakauden aikaan paljon siitä, miten tartunnalta voi suojautua. Kylmettymistä kammoksutaan. Jalat täytyy aina pitää lämpiminä ja vauvat peitetään tarkkaan. Flunssapotilaan pahin vihollinen on tuuli: esimerkiksi ikkunan pitämistä auki flunssaisena pidetään hullun hommana.

Lääkkeet myydään Turkissa periaatteessa reseptillä, mutta käytännössä antibiootteja voi saada marssimalla apteekkiin ja kuvailemalla vaikkapa poskiontelontulehduksen oireensa.

Sairauksiin puututaan selvästi rajummin kuin Suomessa. Eurooppalaiset äidit kauhistelevat, kun Turkissa voidaan antaa lapsille nuhakuumeeseen jopa suonensisäisiä antibiootteja.

Sairastumisesta on Turkissa tapana puhua suurieleisesti. Flunssapotilaan ei tarvitse kärsiä hiljaa, vaan vaivoista saa raportoida. Toisten kuuluu sitten tarjoutua hätiin: Tuonko sitä keittoa?"

Virolainen flunssapotilas voi saada Brežnevin paketin

Flunssaniksi
Brežnevin paketti: sitruunaa, hunajaa, inkivääriä, valkosipulia ja viinaa.Stina Tuominen / Yle

Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki:

"Virolaiset suosivat luonnonmukaisia flunssalääkkeitä, sillä Virossa on säilynyt enemmän tietämystä luonnonlääkinnän kansanperinteestä kuin Suomessa.

Yksi näistä lääkkeistä on esimerkiksi luontaistuotekaupoissa myytävä hanhenrasva. Sitä hierotaan iholle rintaan ja selkään keuhkojen kohdalle.

Hengitystieinfektioita hoidetaan myös hunajalapulla, jonka käyttötapa on samanlainen kuin hanhenrasvalla. Kuumeen alentamiseen voidaan käyttää tärpättivoidetta, jota sivellään jalkapohjiin.

Jalkapohjat ja jalat ovatkin virolaisessa luontaislääkinnässä avainroolissa kuumeen alentamisessa. Virosta peräisin ovat kuuluisat viinasukat, joita käytetään seuraavasti:

  1. Otetaan yksi osa viinaa ja yksi osa vettä.
  2. Kastetaan puuvillasukat liuokseen.
  3. Väännetään sukat kuiviksi ja laitetaan ne jalkaan.
  4. Sukkien päälle puetaan villasukat.
  5. Mennään peiton alle. Odotetaan, että kuume laskee.

Flunssapotilas saattaa myös saada tuomisia, joita virolaiset kutsuvat vitsikkäästi Brežnevin paketiksi: sitruunaa, hunajaa, inkivääriä, valkosipulia ja viinaa. Paketin aineksia sekoitellaan kuumaan veteen. Nimi on muistuma neuvostoajalta, jolloin moni lääke saattoi olla kiven alla.

Koululääketiede ei Baltian maissa ole välttämättä ristiriidassa perinnetiedon kanssa. Myös lääkärin vastaanotolla saatetaan suositella tavallisen talviflunssan oireisiin hanhenrasvaa ja viinasukkia."

Kreikassa turvaudutaan rohtoyrtteihin – ja napsitaan antibiootteja

Flunssaniksi
Kuulemma ehdottomasti tehokkain keino – mutta vain aikuisille sallittu – on kuumana juotava hunajan ja kreetalaisen rakiviinan yhdistelmä.Stina Tuominen / Yle

Ylen Kreikan-avustaja Sara Saure:

"Myös kreikkalaisilla on flunssaa vastaan tukku luonnonmukaisia keinoja. Helppo niksi on eukalyptuspuun oksien laittaminen kattilaan kiehumaan niin, että tuoksu leviää kotiin. Kattila voi olla vaikka koko päivän hellan kulmalla.

Vanha, Ateenassakin yhä käytössä oleva kansanperinne on veretön kuppaus. Vilustuneen selkään kiinnitetään kuumennettuja lasikuppeja, jotka toimivat imukupin tavoin.

Varsinainen rohtoyrttien aarrearkku flunssan hoitoon on Kreeta. Saarella nautitaan paljon kuumaa juomaa, johon laitetaan salviaa, dictamusta, malotiraa, kanelitankoa ja nelilikankukkia.

Kreetalta on kotoisin myös neuvo sipaista sitrusöljyä tuoksumaan takinkaulukseen tai tyynynkulmaan. Flunssaa ehkäistään purskuttelemalla oliiviöljyä suussa aamuin illoin.

Ehdottomasti tehokkaimmaksi keinoksi mainitaan kuumana juotava hunajan ja kreetalaisen rakiviinan yhdistelmä. Niitä jos ottaa muutaman, niin ainakin nukuttaa, jos ei muuta.

Kreikassa syödään myös herkästi antibiootteja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Halvimmat pakkaukset maksavat muutaman euron. Varsinkin talouskriisin oloissa ihmiset ostavat mieluummin sellaisen kuin maksavat lääkärikäynnistä."

Lue seuraavaksi