1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinteistövälittäjät: Asunnot alkavat taas käydä kaupaksi

Joulukuu on aina surkeaa aikaa asuntokaupoille. Siksi kaupankäynti yllätti Remaxin ja Huoneistokeskuksen viime kuussa. Kiinteistövälittäjät odottavat alkaneesta vuodesta pirteää.

talous
asunnon pohjapiirros
Yle Uutisgrafiikka

Asuntokauppiaat näkevät yllättävän vilkkaassa joulukuussa ennusmerkkejä vauhdikkaaseen kaupankäyntiin vuonna 2016. Sekä Remax että Huoneistokeskus kertovat poikkeuksellisen monista asuntokaupoista joulukuun aikaan.

Asuntomarkkinoilla vuosi piirtyy tilastoissa yleensä riemukaareksi, jossa keskikuukaudet kohoavat myytyjen kotien määrässä varsin korkealle verrattuna tammikuun ja joulukuun mataliin lukuihin. Joulunpyhät ovat aivan toisenlaisen kauppatavaran sesonkiaikaa kuin huoneistojen.

Joulukuu ei nytkään ollut häävi vaikkapa syksyyn nähden, mutta ei totutun kaltainen romahduskaan. Huoneistokeskuksella oli paras joulukuu sitten vuoden 2012 – kauppamäärät parantuivat vuodessa kahdeksan prosenttia. Remax teki puolestaan 17 prosentin hyppäyksen joulukuun kauppojen määrässä. Suomen kiinteistövälittäjät myivät joulukuussa yhteensä 4 300 kotia.

Kiinteistönvälittäjät toivovat, että asuntokaupan patoutuma on nyt pikku hiljaa purkautumassa.

– Jossain vaiheessa perheessä kuitenkin tulee tilanne, että on muutettava. Silloin ei katsota kalenteria, valottaa Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Remax ja Huoneistokeskus povaavat parhaimmillaan viiden prosentin kasvua vanhojen asuntojen kaupoissa, kun verrataan vuosia 2015 ja 2016. Mitä parempaan vauhtiin pääsee täysin uusien asuntojen rakentaminen, sitä vilkkaampaa asuntomarkkinaa sopii odottaa.

– Uudisasunnon ostaja on hyvin harvoin ensiasunnon ostaja. Silloin vanha asunto myydään tavallaan samassa ketjussa. Uudisrakentamisessa myös vanha paikallinen asuntokanta lähtee imuun mukaan, sanoo Huoneistokeskuksen Asteljoki.

Huoneistokeskus on uskonut myös uusituista ASP-lainoista markkinapiristystä. Valtion tukeman asuntolainan ehdot ovat hiljattain höllentyneet esimerkiksi niin, että sitä voivat hakea alle 40-vuotiaat aiemman 30 ikävuoden ylärajan sijaan.

Korjattu 22.1.: Kiinteistövälittäjät myivät joulukuussa yhteensä 4 300 asuntoa. Aiemmin uutisessa kerrottiin, että Huoneistokeskus ja Remax olisivat kumpikin myyneet noin 4 000 kotia.

Lue seuraavaksi