Analyysi: Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin salkku joutuu tehomyllyyn

Valtion pörssiomistuksia hoitavan Solidiumin omistukset tuottavat nyt heikosti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esittelee piakkoin linjauksensa siitä, mitä valtion omistuksille tehdään. Solidiumin on syytä olla varpaillaan, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Jari Järvinen.

Analyysit (Yle Uutiset)
Teräsrullia.
Teräsrullia SSAB:n Borlängen tehtaalla. Jari Järvinen / Yle

Solidiumin asema ja sijoituspolitiikka on ollut ennenkin liipasimella. Edellisen hallituksen aikana yhtiössä käytiin valtataistelu, jonka seurauksena omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara antoi Solidiumin hallituksen puheenjohtajalle Pekka Ala-Pietilälle potkut.

Kun hallitus vaihtui, Solidium jäi niin sanotun jäätyneen konfliktin tilaan. Torstaina yhtiö esitteli puolivuotistuloksensa, jonka perusteella yhtiön joutuminen tehomyllytykseen näyttää yhä varmemmalta.

Solidiumin esittelemä tulos on yksinkertaisesti heikko. Yhtiön osakeomistusten tuotto painui 3,6 prosenttia miinukselle. Se jää selvästi alle pörssin yleisen tuottokehityksen.

– Tämä heijastaa pitkälti omistustemme toimialajakaumaa sekä eräiden omistamiemme yhtiöiden epätyydyttävää kehitystä, Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen muotoili.

Suoraan sanottuna yhtiön pörssijoitukset painottuvat aivan liikaa vaikeille aloille kuten metalliyhtiöihin. Outokummun, Outotecin ja SSAB:n osakkeiden kehitys on karua katsottavaa.

Paljon häävimmin ei ole mennyt Stora Ensolla, Valmetilla, TeliaSoneralla tai Metsolla.

Ainoastaan Elisan, Tiedon, Sammon ja Kemiran puolen vuoden tuotot olivat plussalla. Mutta pitääkö valtion omistaa teleoperaatttori tai finanssitavaratalo?

Omistaminen on vaikea laji, varsinkin jos omistaja on valtio.

Solidiumilta on vaadittu milloin aktiivisempaa omistajaroolia, milloin räväkämpää sijoittajaroolia. Sen salkkuun on esitetty lisättäväksi muun muassa Fortumin, Finnairin ja Nesteen osakkeet.

Tilanne on nyt se, että valtio tarvitsee kipeästi rahaa, mutta Solidiumista ei ole pelastajaksi. Yhtiön sijoitussalkussa on yhtiöitä, jotka ovat enemmän tai vähemmän kriisissä. Ne eivät kasva eivätkä menesty.

Pitäisikö siis Solidiumin salkun rakennetta muuttaa? Varmaan, mutta markkinatilanne on tällä hetkellä harvinaisen huono.

Solidiumin salkku, yhtiön johtaminen ja omistusten hallinnointi nousevat tapetille parin kuukauden sisällä, kun pääministeri saa koko valtion omistuslinjauksensa valmiiksi.

Silloin kuullaan, mikä on valtion rooli omistajana ja mitä valtion pitää omistaa. Paketilta on lupa odottaa paljon.

PS. Solidiumin osakeomistusten arvo oli viime vuoden lopussa runsaat 6,8 miljardia euroa. Sillä valtio ja pääministeri Juha Sipilä voisivat tehdä aika paljon hyviksi katsomiensa hankkeiden edistämiseksi.