yle.fi-etusivu

Huulipuikkokierre iskee usein talvella

Huulirasvariippuvuudesta selvin merkki on, kun joutuu jatkuvasti sivelemään huuliaan. Kosteuttamisen sijaan jotkut huulirasvat kuivattavat ja jopa ärsyttävät huulia. Ihotautilääkärin mukaan vika ei silti aina löydy huulipuikosta.

Kotimaa
Nainen laittaa huulirasvaa
Kati Siponmaa / Yle

Huulten rasvaamisesta ei aina ole apua talvipakkasten aiheuttamaan kuivuuteen. Ihotautien erikoislääkäri Antti Väänänen sanoo, että jos rasvaus ei toimi, ei vika välttämättä ole huulirasvojen sisältämissä yksittäisissä aineosissa.

– Onhan meillä kaikissa voiteissa vaikka minkälainen määrä nykyään aineita. Sanoisin mieluummin, että jos sitä sopivaa huulirasvaa ei löydy, niin sitten sitä ei löydy. Jättäisin sen jatkuvan huulirasvan käytön pois ja rauhoittaisin ärtyneet huulet muuten, Väänänen sanoo.

– Joskus alkuun käytetään rauhoittamiseen esimerkiksi hydrokortisonia ja sitten keskirasvaisia perusvoiteita. Tietenkin täytyy pitää huoli, ettei pureksi ja nuoleksi niitä huulia, koska sehän pahentaa asiaa.

Valtaosalla huulivoiteet toimivat, eikä niitä tarvitse lisäillä jatkuvasti. Jos huulet ärtyvät ilman voidetta, mutta voide ei tunnu tehoavan, voi syntyä huulipuikkokierre.

– Nämä ihmiset saattavat kulkea kokoajan se puikko taskussa ja käyttävät sitä kymmeniä kertoa päivässä. Ja sitten he sanovat, että se ei auta ja he eivät millään löydä hyvää huulirasvaa. Kun hoito onkin se, että jätetään ne rasvat kokonaan pois, Väänänen sanoo.

Allerginen- ja ärsytysihottuma ovat kaksi eri asiaa

Väänänen tekee eron kahdenlaisen rohtumisen välillä.

– On allerginen ihottuma, jossa pienikin määrä sitä allergisoivaa ainetta voi tehdä laajojakin reaktioita. Sitten on ärsytysihottuma. On raportoitu, että tietyissä puikko- ja voidemaisissa huulirasvoissa voi olla risiiniöljyn johdoksia, jotka ärsyttävät huulia.

Ensimmäiseksi Väänänen kehottaa katsomaan huulirasvan tuoteselostetta. Apua voi pyytää vaikka apteekin henkilökunnalta.

Huulirasvan tuoteseloste.
Se pienellä painettu präntti kannattaa katsoa, jotta ei toista kertaa sorru itselle sopimattomaan voiteeseen.Kati Siponmaa / Yle

– Apteekkari voi katsoa risiiniöljyn johdoksen sieltä sisällysluettelosta. Se on meidän tietojen mukaan yleisimmin ärsytystä aiheuttavia aineita.

Jossain huulipuikossa tavataan esimerkiksi salisyylihappoa (acidi salicylici), jota ihotautilääkäri ei huuliin suosittelisi.

– Itse käytän salisyylihappoa rasvassa silloin kun hoidetaan jalkapohjien syyliä, kovettunutta ihoa ja känsiä. Jos sitä on huulirasvassa, niin varmasti kirvelee ja ärsyttää.

Allergiatestejä kannattaa harkita, kun huulet ovat olleet pahana pitempään, kuukauden tai kaksi.